Прееклампсия

Прегледи при бременни

Какво представлява прееклампсията

Прееклампсията представлява състояние, проявяващо се след 20-та седмица на бременността, която се характеризира с повишено кръвно налягане и наличие на белтък в урината на бременната. Прееклампсията е опасно усложнение, което застрашава живота на майката и детето.

Ако не се установи навреме може да причини кома или смърт на майката и плода – преди, по време или след раждане. Според статистиките, прееклампсията засяга 1 на 100 бременни жени. Важно е да се знае, че може да възникне не само по време на бременността, но и до шест седмици след раждането.

Прееклампсията е по-често срещана при първа бременност на жената или при жени, чиито сестри и майки са имали прееклампсия. Риск от развитие на състоянието се крие при жени, които са бременни с повече от едно бебе, при бременни тийнейджърки или при жени над 40 годишна възраст. Рискът е по-голям и при жени с високо артериално налягане и такива, с индекс на телесна маса над 35.

Все още не са уточнени точните причини за възникване на прееклампсията.

Според някои изследвания неправилното хранене, високото съдържание на мазнини в организма и недостатъчния кръвен поток към матката могат да доведат до прееклампсия.

През бременността плацентата се нуждае от голямо количество кръв, за да може да поддържа нормалното развитие на плода. При наличието на прееклампсия организмът на бременната не може да осигури необходимото количество кръв, което води до недостиг на хранителни вещества и кислород към плода, както и до повишаване на налягането.

Заболяването причинява нарушения във функциите на бъбреци. При влошаване може да се засегнат важни органи като бял дроб, черен дроб и сърце. В редки случаи могат да настъпят тежки усложнения – гърчове, белодробен оток, мозъчни кръвоизливи, чернодробни увреждания.

Прееклампсията възниква при високо кръвно налягане и появата на отичане и подпухване на ръцете, лицето и глезените, нарушения в съня и бързо повишение на телесното тегло, което се увеличава с до 2 кг седмично.

Симптоми при прееклампсия

Прееклампсията се проявява в три форми: лека, умерена и тежка. Леката и умерената форма се проявяват с високо кръвно налягане, което обаче не е свързано с никакви симптоми. Единственият начин за установяване на проблема е по време на рутинен медицински преглед.

При тежката форма на болестта кръвното налягане е много високо, а симптомите се изразяват в главоболие, световъртеж, болки в областта на гърдите и поява на отоци. От лека през умерена, прееклампсията може много бързо да достигне тежката форма. Високото кръвно налягане дава отражения върху развитието на бебето, което започва да изостава в своето тегло.

Бременна жена

Диагностициране на прееклампсия

Диагностицирането на състоянието се извършва от акушер-гинеколог. Той установява повишеното кръвно налягане и взема под внимание симптомите на бременната. Задължително се изследва урината и се правят кръвни тестове.

Получените резултати помагат за диагностицирането на прееклампсията.

Изоставането в развитието на бебето се диагностицира лесно чрез ултразвуково изследване.

Важно е да се знае, че високото артериално налягане не означава винаги прееклампсия. Затова, когато лекарят забележи повишение в налягането започва да наблюдава бременната, за да установи и други симптоми на състоянието.

Лечение на прееклампсия

При диагностицирана прееклампсия майката и бебето се наблюдават внимателно и редовно. Артериалното налягане трябва да бъде измервано два пъти дневно. Редовното наблюдение за наличие на протеини в урината, рязката промяна в килограмите и симптомите е напълно задължително условие. В някои случаи се прилагат медикаменти, които удължават бременността, като по този начин се увеличават шансовете за здраве и за оцеляването на бебето.

При повечето майки след раждането не остават никакви последици от преживяната прееклампсия. Някои жени могат да развият по-късно високо артериално налягане, но се твърди, че това се обуславя от генетичната предразположеност към високо кръвно налягане, а не от прееклампсията. Смята се, че при бебетата също не се получават здравословни проблеми.

Предпазване от прееклампсия

За съжаление, преекламспията не е заболяването, което може да се предотврати чрез регулиране на начина на живот. По какъв начин се храни жената, пушачка ли е, употребява ли алкохол, безпокои ли се, има ли физическо натоварване – всички тези фактори са важни за бременността, но не влияят върху прееклампсията.

Съществуват доказателства, че допълнителният прием на калций може да намали риска, особено при майки, при които липсва калций в храната. Калцият помага за отпускането на кръвоносните съдове и по този начин предотвратява хипертония.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати