Хроничен фарингит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Хроничен фарингит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Фарингитът е заболяване на гърлото, което е причинено от възпаление в задната му част. Изразява се в раздразнение и затруднено преглъщане, което причинява болезнено усещане. Хроничният фарингит представлява хронично заболяване на фаринкса /гълтача/, което се среща сравнително често и засяга по-често мъжете, отколкото жените.

Хроничният фарингит се явява като последица на често повтарящите се възпаления на гълтача, заболявания на други органи и системи в тялото /гастрит, ринит, синузит, проблеми при обмяната на веществата/.

Дългогодишната работа с газове, различни вредни прахове, физични или термични фактори също могат да провокират хронифицирането на фарингита.

Много често се появява в резултат от остри възпаления на фаринкса и носа, както и редица хронични процеси. Алкохол и тютюнопушене са едни от най-важните рискови фактори за появата на заболяването, както и честото пребиваване в помещения с топъл и сух въздух.

Хроничният фарингит бива атрофичен хроничен фарингит и хиператрофичен хроничен фарингит.

Възпаление на гърлото се появява под формата на силна инфилтрация с опасни възпалителни клетки, разширени капиляри и твърде уголемени слузни жлези. Това е първият хипертофичен стадий. Следва преминаване в следващ стадий на заболяването, през който настъпват фибросклеротични изменения и намаляването на жлезите и кръвоносните съдове. Лигавицата в областта изтънява прекалено много и става суха, покрита със слой засъхнал ексудат. Това е вторият атрофичен стадий на заболяването.

Въпреки че увреждането на лигавицата е много тежко, хроничният фарингит не прераства в по-тежки или злокачествени заболявания. Голяма част от болните развиват силен страх от ракови образувания, поради постоянно повтарящите се оплаквания в областта на гърлото.

Възпаление на гърлото

При рак на гърлото тежестта на оплакванията се задълбочава и прогресира, докато при хроничният фарингит симптомите се появяват и изчезват и докато не бъде осигурено лечение процесът се повтаря.

Симптоми при хроничен фарингит

Най-характерните оплаквания при хроничния фарингит включват отделяне на храчки от носоглътката и гърлото; чувство за сухота, което е особено силно изразено при атрофичната форма на фарингит; отделяне на голямо количество гъсти секрети от гърлото; суха кашлица и усещане за наличие на чуждо тяло; парене и болка при преглъщане. Много често се появяват спазми в хранопровода, които затрудняват преглъщането и създават допълнително усещане за чуждо тяло в областта.

Диагностициране на хроничен фарингит

При наличието на подобни оплаквания, болният трябва да посети специалист уши, нос и гърло. Извършва се преглед на лигавицата на гълтача – фарингоскопия, по време на която се установяват различни промени в лигавицата, които зависят от етапа на заболяването. Колкото по-рано бъде диагностицирано заболяването, толкова по-лесно и бързо ще протече лечението.

Лечение на хроничен фарингит

Лечението на заболяването е насочено към отстраняване на факторите, които го причиняват. Назначава се локално лечение, което в повечето случаи е с голяма продължителност и зависи от формата на хроничния фарингит. При хипертрофичната форма се прилага туширане на възпалената лигавица с антисептичен разтвор на йод. Прилагат се и редовни промивки със специфични алкални разтвори.

При атрофичните форми на заболяването лигавицата трябва да се натрие с йод-съдържащи разтвори или вместо тях се прави гаргара с топла вода, в която има йод. Приемат се високи дози от витамини А, В, С и А.

Чай от лайка

При изостряне на заболяването се предписват антибиотици и противовъзпалителни средства. Тютюнопушенето е напълно противопоказно. Болните дори не бива да пребивават в помещение с тютюнев дим, защото може да настъпи влошаване на здравословното състояние. Концентрираният алкохол дразни лигавицата по време на поглъщане и чрез издишването на парите му, поради което е напълно противопоказен. Студените и горещи храни и напитки, твърде пикантните храни и газираните безалкохолни питиета не са препоръчителни.

Народна медицина при хроничен фарингит

Българската народна медицина предписва да се вземат по три стръка джоджен и меча пита и сваряват в 500 мл вода. Отварата се прецежда и след като изстине се правят гаргари по няколко пъти дневно, като може и да се пият по една или две глътки.

На всеки 3 часа се прави гаргара на гърлото със солена и хладка вода. В 1 ч.ч. вода се слага ¼ ч.л. готварска сол. Когато отокът е по-силен може да се приложи и гаргара с топла лимонена вода.

Всяка сутрин се прилага парна баня в областта на главата с чай от лайка. Продължителността на процедурата е от 5 до 10 минути.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
59
410
36
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лилия Кръстева
Лилия Кръстева
05.01.2014 15:14
Благодаря, много ми хареса статията, помогна ми!
25
2
angel alekov
angel alekov
18.06.2015 20:49
Zdr te mojeli nqkoi tel nomer ili vie dami zvannite na tel 0895667013 angel dase lekuvam i as chesam pevac blagodarq
0
6