Илеус

Илеус

Какво е илеус

Илеусът представлява остра чревна непроходимост, която се характеризира с прекъсване в пасажа на храносмилателния тракт. Това прекъсване може да бъде причинено от запушване на чревния лумен при различни процеси – заклещване, срастване, усукване, притискане отвън, парализа на мускулатурата на червата.

Причините, които предизвикват възникването на илеус се разделят на предразполагащи и провокиращи. Към предразполагащите причини се отнасят – поява на сраствания, които могат да предизвикат заклещване и прегъване; наличие на вродени дефекти в развитието на храносмилателната система; поява на различни образувания в самия лумен на червата /чужди тела, глисти, жлъчни камъни, тумори/.

Към провокиращите причини се отнасят голямото физическо натоварване, прекаленото натоварване на храносмилателната система с големи количества груба храна, внезапно повишение на налягането вътре в корема, продължителен глад.

Основните патологични промени, които настъпват по време на появта на чревна непроходимост са: загуба на течности и поява на ентероколит; промени в секрецията, моториката и резорбцията на червата; образуване на токсични вещества в областта на чревния лумен; остро възпаление на перитонеума, познато като перитонит; загуба на електролити и течности; тежко бактериално развитие.

Видове илеус

Съществуват различни класификации на чревната непроходимост, които се изграждат въз основата на действието на различни фактори. Най-често се приема илеус да се разглежда като два основни вида – динамичен и механичен.

Механичният илеус се среща в около 95% от случаите. Характерно за него е появата на механична пречка, която причинява прекъсване на пасажа в червата. От своя страна механичният илеус се разделя на няколко вида. Първият е обтурационен. При него се наблюдава запушване на чревния лумен от различни процеси, които се развиват в стената на червото, паразити и чужди тела или в резултат на притискане от заболявания на вътрешните органи.

Вторият вид механичен илеус се нарича странгулационен илеус. Той възниква поради усукване или преплитане. Той може да протече в четири отделни форми – заклещване, навлизане на черво в черво, завъртане на чревен сегмент до 360 градуса и възлообразуване.

Третият вид механичен илеус е адхезивният. Той се развива в резултат от сраствания след прекарани заболявания, сраствания или оперативни интервенции в областта на коремни органи.

Динамичният илеус също се разделя на няколко вида. Първият е паралитичния илеус – протича с потискане на гладкомускулния тонус и намаление или пълно изчезване на чревно-моторната дейност. Възможно е да се наблюдава при различни заболявания като уремия, захарен диабет, травма на корема, бъбречни или жлъчни колики, пневмония. Вторият вид динамичен илеус се нарича спастичен. Той се предизвиква от чревни спазми, породени от външни или вътрешни фактори.

Симптоми при илеус

Чревна непроходимост

Главната проява на заболяването е острата болка, която настъпва много внезапно и има различна сила и вълнообразен характер. Най-високата степен на болката е позната като илеусен писък, защото е толкова силна, че болният не успява да си намери място и начин за успокоение. С своите по-ниски степени болката има тъп характер и се усеща по целия стомах. При обтурационния илеус болката има коликообразен характер, а при странгулационния е с постоянен характер и рядко може да се усили по време на пристъп на заболяването. Други чести прояви на илеуса са повръщането и задържането на газове или фекални маси, тежък метеоризъм. Той се изразява в къркорене на червата, болка и силен дискомфорт в областта на стомаха.

Диагностициране на илеус

Поставянето на диагнозата се извършва на база данните от анамнезата и проверката на общия и коремния статус. За да може да се установи наличието на нетипичен процес в ректума се провежда ректално туширане. Рентгеновото изследване дава най-ценните данни за диагнозата. Благодарение на него се установява специфично явление – синдром на Клойбер, който представлява наличие на водно-въздушни нива или сенки. Провежда се биохимичен анализ, който показва нарушения в алкално-киселинното равновесие и електролитната обмяна.

Лечение на илеус

След поставянето на диагнозата илеус, болният се приема в болница. Назначава се спешна хирургична интервенция, а ако има съмнение за възникнали усложнения, тя се извършва незабавно. В по-леките случаи операцията може да се отложи за кратък период от време, който се използва за предоперативна подготовка. Операцията при всеки пациент протича по различен начин, но в почти всички случаи са продължителни и тежки.

След операцията болният трябва да спазва определен режим на хранене, който е съгласуван с лекуващия лекар. Възстановяването може да трае продължително време, а стриктното спазване на препоръките на специалиста може да помага за по-бързото възстановяване.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 3
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Колева
Колева
29.11.2014 19:12
Има ли гаранция,че като се скложт платна на срастванията няма да има отново срастване?
3
2
Тодорова
Тодорова
27.11.2014 18:16
При срастжането използват ли се платна, които се слагат между червата за да заздрави рязането на срастването?
3
4