ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеален рефлукс

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258636
Гастроезофагеален рефлукс
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
90.00 лв.
Виж ››

Гастроезофагеалният рефлукс е сравнително често срещано състояние, при което се получава преминаване на стомашното съдържимо в хранопровода. Съдържанието на стомаха може да увреди лигавицата на хранопровода и дори да предизвика нейното възпаление, защото съдържа в себе си редица агресивни фактори – солна киселина, пепсин, попаднала жлъчка в стомаха от дванадесетопръстника.

Човешкият организъм сам е изработил някои механизми, чрез които да предпази от увреда лигавицата на хранопровода при наличие на гастроезофагеален рефлукс. При здравите хора епизодите на връщане на стомашното съдържимо настъпват най-често през деня, в изправено положение на тялото, когато под влияние на гравитацията стомашното съдържимо много бързо се връща в стомаха. Друг защитен механизъм е слюнката, която съдържа бикарбонати, които неутрализират солната киселина на стомашния сок, намалявайки по този начин вредното й действие върху лигавицата на хранопровода.

При гастроезофагеалната болест пристъпите на гастроезофагеален рефлукс настъпват главно през нощта, когато защитните механизми не са ефикасни. Тази болест е хронично страдание. Веднъж започнала тя се проявява в различна степен през целия живот.

Причини за гастроезофагеален рефлукс

Многобройни и комплексни са причините за възникването на тази болест. На първо място това са нарушения във функцията на долния сфинктер и хранопровода. Това е неволеви мускул, който е разположен на изхода на хранопровода, а посредством отпускането си позволява пропускането на храна към стомаха.

Наличието на хиатална херния е друга сериозна причина. В нормално положение долният сфинктер на хранопровода е разположен на нивото на диафрагмата. Хиаталната херния представлява преминаване на част от стомаха над диафрагмата, в областта на гръдния кош. Това значително улеснява връщането на стомашно съдържимо в хранопровода.

Алкохол

Епизоди на гастроезофагеален рефлукс могат да се предизвикат от тютюнопушене, кафе /включително безкофеиновото/, алкохол, цитрусови плодове, шоколад, някои медикаменти, мазни и пикантно подправени храни.

Симптоми при гастроезофагеален рефлукс

Най-честите оплаквания, които гастроезофагеален рефлукс причинява са чувство за парене, гадене и в по-редки случаи повръщане, оригване, регуритация. Гастроезофагеалната болест може да стои в основата на асматични пристъпи, необяснима кашлица, чести възпаления на белите дробове и др.

Киселият стомашен сок силно дразни лигавицата на хранопровода, при което освен парене зад гръдната кост, лицата често съобщават и за силна болка. Тази болка може да обхваща гърдите, симулирайки сърдечна болка или да отива към гърба. Най-често епизодите на гастроезофагеален рефлукс се получават след прием на храна или в легнало положение.

Гаденето е сравнително рядко явление. При някои болни обаче, то може да е много силно изразено и дори да бъде водещ симптом на състоянието. Регуритацията /връщането на кисел стомашен сок от стомаха в устата/ се среща рядко, поради факта, че количеството стомашно съдържимо преминало към хранопровода е малко и само в редки случаи може да достигне горните му отдели, а оттам и в устната кухина.

Диагностициране на гастроезофагеален рефлукс

Лекарят прави преглед, по време на който търси причините за възникването на симптомите. Той може да предпише медикаменти, които се приемат известно време. В случай, че не настъпи подобрение на състоянието могат да се назначат някои изследвания. Едно от тях е специалното рентгеново изследване на хранопровода и стомаха.

Едноскопията е друг метод, чрез който се прави щателен оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника посредством огъваема тръба, която се въвежда през устата. Този метод дава възможност за вземането на много малки късчета от лигавицата на съответните органи, които се наблюдават под микроскоп от хистолог.

Гадене

Лечение на гастроезофагеален рефлукс

За лечение на гастроезофагеален рефлукс се използват редица медикаменти, но само лекуващият лекар може да прецени кой е най-подходящия за пациента. Едни от най-използваните медикаменти са антиациди, H2-блокери, инхибитори на протонната помпа. В някои случаи и при възникване на усложнения може да се наложи и оперативно лечение.

Тютюнопушенето и алкохолът са напълно противопоказни при гастроезофагеален рефлукс. Не се препоръчва консумацията на твърде мазни и пикантни храни. Някои специалисти препоръчват на пациентите си да записват всичко с което се хранят и да забележат след приемът на коя храна се засилват симптомите.

Усложнения при гастроезофагеален рефлукс

Най-честите усложнения, които могат да възникнат са язвата на хранопровода, стеснение на хранопровода или израждане в ракова болест. Киселото стомашно съдържимо силно уврежда клетките на лигавицата на хранопровода и води до възпаление. Възпалителният процес има за цел неутрализиране на вредният агент и възпрепятстване преминаването му в дълбочина.

Когато това се случи, се появява язва, която може да наруши целостта на кръвоносните съдове в съседство и да предизвика кървене. При дългогодишно протичане на гастроезофагеалната рефлуксна болест е възможно злокачествено израждане на клетките в лигавицата на хранопровода.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
dimitar
dimitar
30.12.2015 12:06
Страдах от ГЕРБ близо 6 години.Ако не глътнех хапчето, всяка нощ беше дълга за мен.Ужасни киселини и пареща болка в хранопровода.Едно много просто и лесно нещо,което ще ви върне удоволствието от съня.Сутрин на гладно супена лъжица зехтин,един малък лимон,ако е голям го режете на два пъти и после 50 мл топла вода,възглавницата малко по високо и с твърдия алкохол и бирата се срещайте само по поводи,никакво газирано,но не въобще разбира се.Със зехтина само 1 месец за прочистване после продължавате само с лимон.Всичко се пие през 10 секунди не едновременно и закуската час след това.През годините съм изгълтал какво ли не,от нексиум който бил мерцедеса на лекарствата,което е пълна глупост,до всички други за рефлукса...всичко е само за пари и облекчава временно,не се лъжете.А всички тези лекарства увреждат много повече отколкото ви помагат...примерно продължителната употреба на блокери може да ви доведат до сериозно увреждане на сърцето(често сърцебиене,висока долна граница на кръвното и тежки костни увреждания).Препоръчвам да четете чужди сайтове отколкото български,щото в българските от 50 години повтарят само едни и същи лекарства само имената им се сменят,а всъщност съставките им са идентични.И между другото по данни на СЗО(световната здравна организация) третата най честа причина за смъртността след раковите и сърдечните е здравеопазването!!!Това означава,че по скоро здравеопазването е бизнес ,а не лечение!
3
0