Стрептококова септицемия

Стрептококова септицемия

Стрептококовата септицемия представлява сериозно инфекциозно заболяване, което се характеризира с наличие на първично огнище на стрептoкокова инфекция и задължителна хематогенна дисиминация на причинителя, както и полиорганно увреждане.

Причинител на заболяването са Грам-положителните бактерии стрептококи. В по-голямата част от случаите септично болният човек не е заразен. Сепсисът може да бъде резултат от ендогенно или екзогенно активирана инфекция.

Характерно за септицемията е наличие на септично огнище, бактериемия и развитие на септични метастатични огнища, което води до сериозна полиорганна недостатъчност. Всяка една по-тежка форма на местна гнойна инфекция – карбункул, фурункул, тромбофлебит, гноен артрит и други се съпровождат с обща реакция на организма срещу постъпващите бактерии и токсични продукти от областите на некроза на тъканите и загиващите бактерии в кръвоносните съдове и лимфните съдове.

Симптоми при стрептококова септицемия

Бактерии

Характерен за стрептококова септицемия е големият клиничен полиморфизъм, както по отношение на клиничните синдроми и прояви, така и по отношение на клиничното му развитие. Основните симптоми са повишена температура и втрисане, влошено общо състояние с прогресираща интоксикация – отслабване, адинамия, ставни и мускулни болки. Съзнанието се помрачава, болният е много отпуснат и сомнолентен или обратно – възбуден, неадекватен и еуфоричен.

Друга характерна клинична изява е увреждането на черния дроб и слезката. Появяват се кожни обриви, които имат характерен външен вид – възловидни лезии, които са познати като възлите на Ossler. Дишането на болните е учестено, сърдечната дейност е ускорена, а тоновете са приглушени и има тенденция към артериална хипотония.

В напреднал стадий стрептококовата септицемия се характеризира с мултиорганен дисфункционален синдром. В него влизат септична енцефалопатия, респираторен дистрес синдром, засягане на бъбреците, половите органи и храносмилателната система. Много сериозно усложнение на заболяването е настъпването на септичен шок – опасно и дори животозастрашаващо състояние.

Диагностициране на стрептококова септицемия

Поставянето на точната диагноза се извършва на база клинико-лабораторни изследвания и микробиологично изследване, което представлява изолиране на причинителя в хемокултура. Много важно е диагнозата да бъде поставена бързо, защото състоянието е много сериозно и изисква спешна лекарска намеса.

Лечение на Стрептококова септицемия

Лечение на стрептококова септицемия

След диагностицирането на стрептококова септицемия, болният незабавно трябва да бъде хоспитализиран. Той се приема в интензивно отделение. Провежда се етилогично лечение с различни антимикробни средства – антибиотици, химиотерапевтици и имуностимулатори, които да укрепят отслабената имунна система.

Назначават се антибиотици от пеницилиновата група, които са комбинирани с аминогликозиди. Патогенетичното лечение също е много важно. Прилагат се и методи, които пречистват кръвта – плазмаабсорбация и др. Тук спада и хирургичното лечение, по време на което се отстранява гнойното огнище, което е причинило септицемията.

Стрептококовата септицемия е много тежко състояние, поради което прогнозата е изключително сериозна. Дори и при своевременно лечение, процентът смъртност е много висок. Затова от изключително значение е навреме да се лекуват заболяванията, които могат да породят сепсис.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати