Некрофобия

Некрофобия

Некрофобията, позната още като танатофобия представлява натрапчив страх от скоропостижна смърт или от смъртта като цяло. Много често некрофобията се провокира от ситуации и обекти, които са свързани с мъртвите – гробове, трупове, ковчези и др.

Макар че всеки един човек се страхува за собственото си здраве и живот и това се приема за напълно нормално, некрофобията е ирационален страх. Не може да се отрече, че всеки от нас притежава инстинкт за оцеляване и самосъхранение.

Ако за един кратък момент са ви се случили ужасни случки, свързани със смъртта на любими същества, то най-вероятно може да започнете да търсите в себе си различни белези на нещо нередно или факт, който по една или друга причина може да застраши целостта ви.

Хората се страхуват от смъртта, защото не са наясно какво точно се случва след това. Страхът от непознатото може да причини екстремна тревожност.

Фобии

Симптоми при некрофобия

Симптомите на некрофобия включват болезнен страх при мисълта за смъртта и при вида на мъртъвци или гробища, често мислене за смъртта.

Физическите симптоми при мисълта за смърт могат да включват сърцебиене, потене, учестено дишане. Страхът от смъртта не е толкова нетипичен, но превръщането му във фобия може да повлияе на качеството на живот.

Страх от мъртта

Лечение на некрофобия

С възрастта хората започват да приемат смъртта като неизбежната реалност. Онези, които страдат от некрофобия обаче имат нужда от помощ, особено тези, които се чувстват ограничени в живота си по някакъв начин от тази фобия.

Медикаментозната терапия, включваща анксиолитици в съчетание с психологическа помощ може да сниши нивата на болезнена тревожност. Психологическата помощ утвърждава ново поведение, което отстранява ситуациите, предизвикващи силна тревожност.

Най-добрата самопомощ, която човек може да си окаже, е представянето на собствената смърт, както и смъртта на всички останали. Може да прозвучи странно, но смъртта е част от живота. Това е мястото, където всички ние отиваме.

Започнете да мислите за смъртта като друга форма на съществуване. Това не е религиозен ритуал, просто ново схващане за бъдещото развитие, което всеки човек ще преживее, когато дойде времето за това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати