Уринарна инконтиненция

Уринарна инконтиненция

Уринарната инконтиненция е неволно изпускане на урина. Тя засяга и двата пола, но по-често се среща при жените. Не бива да се твърди, че уринарната инконтиненция е нормална за остаряването или е неизбежна след раждане. Сама по себе си уринарната инконтиненция не е заболяване, а симптом за сериозно състояние или заболяване.

Видове уринарна инконтиненция

Преливна инконтинеция – непрекъснато капене на урина вследствие на препълнен пикочен мехур. Възможно е да се получи при травми на гръбначния стълб, диабетна невропатия и други състояния, при които е отслабена нервната стимулация към детрузора.

Стрес инконтиненция – изпускане на малки количества урина при смях, кихане, вдигане на тежести или кашляне. Наблюдава се при състояния, които водят до отслабване на мускулатурата на тазовото дъно – бременност, хистеректомия, менопауза, раждане.

В изредените случаи е нарушено поддържането на уретрата, а повишеното абдоминално налягане, което действа върху пикочния мехур не може да бъде компенсирано от сфинктера на пикочния мехур. При мъжете стрес инконтиненцията често възниква след отстраняване на простатата.

Функционална инконтиненция – тук отсъства патология на отделителната система. При функционалната инконтиненция болестни състояния като затруднена подвижност, нарушено зрение, деменция и др. не позволяват на лицето да осъзнае позива или да стигне до тоалетната.

урина инконтиненция

Свръхактивен пикочен мехур – характеризира се със силен и внезапен позив за уриниране, който в рамките на няколко секунди води до изпускане, преди човек да е успял да стигне до тоалетната.

Друг симптом на свръхактивен мехур честото уриниране /включително нощем/, както и възникване на позиви при прием на малко вода или само чуването на течаща вода. Причина за подобни симптоми могат да бъдат множествена склероза, болест на Паркинсон или Алцхаймер, инсулт и др.

Смесена инконтиненция – настъпва когато е налице клиничната картина на няколко от гореспоменатите видове уринарна инконтиненция. Някои медикаменти или напитки могат да предизвикат временни проблеми със задръжката на урина.

Дехидратацията също може да предизвика подобни симптоми. Цистит, антидепресанти, диуретици и др. също могат да предизвикат инконтиненция.

Симптоми при уринарна инконтиненция

Както става ясно, главният симптом на това състояние е неволното изпускане на урина. То не е придружено с болка, а с невъзможност за задържане на урината, понякога дори и секунди са достатъчни за изпускане.

Диагностициране на уринарна инконтиненция

За да се диагностицира точният вид уринарна инконтиненция и да се открият причините за възникване на този проблем, пациентът трябва да се обърне към уролог.

Проблеми с бъбреците

Той прави общо изследване, изяснява историята и развитието на съпътстващото заболяване /ако има такова/, назначава лабораторен анализ на урината с цел изключване на уринарни инфекции. В рамките на по-специфичната диагностика се изследва чувствителността и функцията на пикочния мехур при напълване и освобождаване.

Лечение на уринарна инконтиненция

Лечението на уринарната инконтиненция зависи от нейния тип, сериозността на проблема и точната причина за възникването му. Добър метод за преодоляване на неприятната симптоматика са упражненията за мускулите на тазовото дъно. Това са упражнения с волево съкращаване на мускулите.

Извършват се 20 свивания за по 10 секунди, 3-4 пъти дневно. Друг метод е тренирането на мехура чрез отлагането на уринирането при възникнал позив. Според вида на инконтиненцията урологът може да предпише различни медикаменти.

Метод на избор е електричната стимулация чрез въвеждането на електроди в ректума или вагината с цел повишаване тонуса на мускулите на тазовото дъно.

Много жени използват превръзки за поддържане на бельото сухо, а за възрастни пациенти има специални пелени. Те обаче не решават проблема, а подобряват комфорта.

Като последен метод на избор се явява оперативната намеса. Подобен метод е поставянето на уринарен сфинктер около уретрата. При нужда от уриниране се натиска подкожно имплантирана клапа, която води до изпразване на течността.

Усложнения при уринарна инконтиненция

Усложненията в резултат на уринарна инконтиненция се изразяват във възпаление на кожата в слабинните области, както и повишен риск от инфекции. Оплакванията могат да доведат до промяна в начина на живот, избягване на сексуални отношения, смущаване на работния процес и др.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
нина
нина
10.06.2014 13:18
Искам да задам своя въпрос по повод на инконтиненцията при възрастни хода. Какво може да се направи при непрекъснато изпускане на урина, без да се осъзнава това. Проблемът тук неврологичен ли е? Става въпрос, че се отделя непрекъснато урина и човек не усеща нужда да посещава тоалетната, защото межурът му непрекъснато се изпразва. Този проблем как да го разрешим? Как да го наречем? Липса на чувствителност, липса на мускулатура на пикочния мехур?
2
0