Атлетично стъпало

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Атлетично стъпало

Атлетичното стъпало представлява гъбична инфекция, която се появява между пръстите на краката, но е възможно да се разпространи по цялото стъпало.

Причинява се при контакт с гъбички и по-често се развива върху стъпалата на краката, заради влагата в обувките, която се явява идеална среда за развитието на болестотворни бактерии. Атлетичното стъпало е известно още като атлетно стъпало.

Атлетичното стъпало се среща много често при тийнейджъри и мъже, в по-редки случаи при деца под 12-годишна възраст. Най-често гъбичната инфекция се разпространява в общи душове, басейни, съблекални чрез индиректен или директен контакт.

Човек може да се зарази във фитнес залите и места, където е влажно и топло. Именно оттам идва и наименованието на това състояние, защото атлетите прекарват много повече време в такава среда и по-често са изложени на опасност от зараза.

Веднъж попаднали в областта на стъпалото, гъбичките се настаняват в малките ранички и цепнатини, откъдето започват постепенно да се разпространяват и размножават, освен ако краката не се измият навреме и не се изсушат много добре.

Кожни порблеми

Атлетичното стъпало може да се разпространи и по ноктите на краката. Ако лицето почеше заразената зона и след това докосне други части от тялото си, инфекцията може да се разпространи и по тях.

Подобно на повечето болестни състояния, хората с отслабена имунна система и диабет трябва да внимават особено по отношение на подобна инфекция. Те са по-податливи на различни инфекции и това може да доведе до сериозни медицински усложнения.

Симптоми при атлетично стъпало

Както споменахме, това е гъбична инфекция, която причинява зачервяване, изсъхване и последващо белене на кожата, което понякога е придружено с болка и сърбежи.

Симптомите се появяват между пръстите на краката, отстрани на стъпалото или на петите. В острата фаза на атлетичното стъпало се наблюдават пъпчици или малки мехурчета, които сърбят много силно и изпускат бистра на цвят течност.

Инфекцията може да се разпространи към ноктите на краката и да причини хронична гъбична инфекция. Много често, дори когато кожата е само напукана, пак може да става въпрос за атлетично стъпало.

Диагностициране на атлетично стъпало

Извършва се преглед, по време на който специалистът оглежда внимателно стъпалото и се запознава с оплакванията на пациента и началото на симптомите. Атлетично стъпало е гъбична инфекция, която трябва да се диагностицира навреме, в противен случай може да се получат усложнения или инфекцията да обхване и други части на тялото. При първите симптоми посетете лекар.

Лечение на атлетично стъпало

Гъбични инфекции

Когато лечението започне навреме, инфекцията продължава само няколко дни или седмици. Предписват се подходящи противогъбични кремове, които премахват инфекцията.

Обикновено атлетичното стъпало не преминава в остра инфекция и се поддава на лечение само със спрейове и кремове. Възможно е лечението да протече с противогъбични лекарства, които са под формата на хапчета или мас.

Пациентът има грижата краката винаги да бъдат сухи и чисти. Допитването и посещението на лекар трябва да продължи, докато проблемът не се отстрани.

Предпазване от атлетично стъпало

Повишената лична хигиена заема първо място в превенцията на атлетично стъпало. Ежедневното измиване на краката със сапун и чиста вода и подсушаването, особено между пръстите на краката е изключително важно.

Вземането на душ веднага след тренировка или физическо натоварване е препоръчително, за да не могат гъбичките да се размножат и разпространят.

Необходимо е да се носят сухи чорапи и проветриви обувки, в никакъв случай не бива да се ползват чужди обувки. Използването на пудра също е подходящ метод за поддържане на краката сухи и по този начин неподатливи на инфекция.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest