Навяхване

Навяхване

Навяхването представлява травматично увреждане, при което се наблюдава разкъсване или разтягане на връзките между ставите. Обикновено навяхването е леко нараняване, което се получава в резултат на спорт, различни упражнения или друга физическа активност. Най-често навяхване се получава в областта на глезена, коляното, китката или лакътя. Понякога навяхванията могат да бъдат сериозни, а възстановяването да налага седмици рехабилитация.

Обикновено навяхване се получава, когато силата на усукване е приложена към ставата, когато тя носи тежест. Това кара сухожилието да се разтегне повече от нормалното за него. Навяхване се получава след внезапно и неочаквано движение.

По-висок риск от навяхване има при следните ситуации: спортуване, но без правилно загряване; спортуване, когато костите и мускулите са уморени; използване на екипировка и спортни уреди, които не пасват на капацитета на дадения човек.

Симптоми при навяхване

Първият симптом при навяхването е болката по време на самото нараняване. Възможно е да се появи подуване, мускулна скованост, болезненост или напрежение, както и образуване на синини. Ако увреждането е с по-сериозен характер, е възможно да се появи нестабилност в ставата, разкъсване на мускул или сухожилие.

Първа помощ при навяхване

При навяхване трябва да се предприемат незабавни мерки, за да се избегнат неприятни усложнения. Навяхванията не са животозастраващи травми, но въпреки всичко се налага покой на засегнатата става и намаляването на нормалната дневна активност. При навяхване трябва да се обездвижи мястото, след което да се постави лед върху засегнатата част, защото студения компрес ще ограничи отока и същевременно ще облекчи болезнените спазми.

Поставянето на компрес също ще намали подуването, но трябва да се внимава превръзката да не е твърде стегната, защото може да намали или спре притока на кръв. Засегнатото място се повдига, защото така отокът намалява, тъй като кръвта и телесните течности започват да се отичат към сърцето. В някои случаи, когато навяхването е по-болезнено, може да се наложи прием на обезболяващи.

Понякога е необходимо да се потърси лекарска помощ, за да се установи дали няма по-сериозен проблем от навяхването. При навяхване и дори изкълчване е нормално болката да е силна през първите 1-2 дни. Ако обаче тя продължава и след това, въпреки че са спазени горните инструкции, посещението при лекар е задължително.

Лекарска помощ трябва да се потърси при съмнения за изместена става или счупена кост, както и при изтръпване и вцепеняване – последните две може да са симптом за засегнат нерв. Ако нараненото място е бледо или студено, може би са увредени кръвоносни съдове.

Диагностициране на навяхване

Обикновено навяхването се открива лесно, като лекарят се запознава с оплакванията на пациента и начина, по който се е получила травмата. Възможно е да се назначи рентгенова снимка, а ако нараняването е по-тежко, се назначават и други образни изследвания, чрез които се установява сериозността на травмата.

Лечение на навяхване

Основната цел при лечение на навяхване е да се възстанови нивото на функционалност на засегнатата част точно такова, какво е било и преди да се случи травмата. Времето за възстановяване е индивидуално и зависи от това колко сериозно е било навяхването.

Навехнат глезен

Рехабилитацията несъмнено е една от най-важните стъпки към оздравяването. Тя може да се състои от цяла програма, която може да се изпълнява в домашни условия или в медицински център. В по-голямата част от случаите навяхването се лекува без оперативна намеса. При определени навяхвания може да са необходими различни помощни средства, които да обездвижат засегнатите места.

При навяхване пациентът трябва да разбере какви ограничения се налагат и колко време ще е необходимо за възстановяване, когато е безопасно да се върне към нормалния си начин на живот и кога трябва да се извърши контролен преглед.

Важно е да се знае, че след като мускул или сухожилие са били вече веднъж контузени, те са податливи към нараняване отново, особено ако човек се върне към нормалната си физическа активност твърде рано след инцидента. Като цяло навяхванията се предотвратяват лесно – с физическа подготовка, правилно загряване и разпускане. Така се намалява натоварването в мускулите и се предпазват от травми.

Хранителни добавки при навяхване

Някои билки и хранителни добавки могат да подпомогнат по-бързото възстановяване след травмата. На първо място са витамин С и бета каротин, тъй като тялото ги използва и двете да създава нова съединителна тъкан.

Други полезни добавки са цинк, бромелаин, бяла върба и куркума и конски кестен. Локалното приложение на екстракт от арника е силно ефикасно и много разпространено средство за лечение на навяхване. Арниката е много ефикасна при мускулни болки, претоварване, травми и наранявания.

Вижте и някои билкови рецепти при навяхване, които спомагат за по-бързото облекчаване на състоянието.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати