Лишеи по краката

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190296
Лишеи по краката
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Лишеите по краката представляват участъци по долните крайници, които са оцветени в цвят, различен от този на останалата кожа по тялото. Обичайно здравата кожа е гладка, стегната и еластична. При наличие на лишеи обаче засегнатите зони променят повърхността и вида си като цяло.

Засегнатите места се отличава с необичаен пигмент, наличие на дребни люспици, грубоватост. Въпросните люспици обикновено са с по-тъмен цвят и след излющване, оставят белезникави петна, които продължават да се отличават от нормалния цвят на кожата.

Симптоми при лишеи на краката

Както вече установихме, това състояние се идентифицира при поява на петна с необикновен цвят и груба повърхност. Тези петна могат да са с различни размери и форма. Появилият се лишей засяга окосмените части на крака и нараства с бърза скорост.

Много често се усеща парене, сърбеж и дори лека болка в засегнатите зони. Макар и лишеите да изглеждат безобидни на пръв поглед, те не са за подценяване, тъй като част от тях могат да бъдат заразни. Ако те не се лекуват още в самото начало, петната започват да се разрастват и предизвикат сериозен козметичен дефект.

Причина за лишеи по краката

Причините за появата на лишеи по краката могат да са редица. Част от факторите, предразполагащи тялото към образуване на проблемни участъци, са вятърът и дъждът. Когато крайниците ни са с по-нежна кожа, но често биват изложени на неблагоприятно атмосферно влияние, по тях могат да се образуват по-груби и зачервени участъци. Лишеи могат да се образуват още при смяна на сезоните, при недостиг на витамини в организма ни или при нападение на гъбички.

Видове лишеи по краката

Като цяло, най-разпространен по долните крайници е така нареченият розов лишей. Той се образува най-вече при смяната на сезоните, особено през пролетните и есенните месеци. Розовият лишей може да се наблюдава във всякаква възраст, но определено се среща предимно у лицата, на възраст между 10 и 35 години. Науката все още не е напълно наясно какво точно причинява това заболяване, но специалистите предполагат, че е повлиян от някакъв вирус или бактерия.

За състоянието подсказва появата на обло петно с диаметър от около 2 см. Постепенно то може да достигне до 10 см и дори повече. Това петно обикновено е леко надигнато, снабдено с червеникава или розовееща залющена плака.

При появата на лишеи от такъв тип пациентите могат да усетят сърбеж или дразнене в засегнатата област. Розовият лишей обикновено се задържа по тялото между 6 и 8 седмици. В по-редки случаи е нужно малко повече време, докато отшуми.

Куче

Лишеи по краката могат да се появят и вследствие на заразна гъбична болест, наречена микроспория. Такива лишеи са известни като котешки лишеи, тъй като човек се заразява с болестта чрез контакт с болни котки или кучета.

Всъщност според изследванията заразяването може да се осъществи дори и след допир с вещи на заразеното животно (различни аксесоари, играчки, нашийници, нагръдници, дрехи). По-рядко заразата може да се придаде и от човек на човек при телесен допир или ползване на общи тоалетни принадлежности.

От заболяването страдат най-често кучета от дългокосмести породи - кавказва овчарка, дългокосмест дакел, сетери и др. За котките пък се знае, че могат да бъдат преносител на болестта, без това да си личи видимо. При микроспорията се наблюдава възпалени участъци от кожата на краката и опадване на космите.

Заразеният човек може да усеща парене и сърбеж в засегнатите зони по крайниците. Ако този вид лишеи не се лекува, състоянието може да се влоши. Тогава болният започва да се оплаква от силно възпалена, зачервена, напукана и дори кървяща кожа. С времето засегнатият участък започва да отделя и зловонна миризма.

Диагностициране на лишеи по краката

Диагностицирането на лишеите по краката е сравнително лесно. Достатъчно е пациентът да се консултира с дерматолог. След като специалистът го разпита за наличието на симптоми, той ще може да прецени към какво по-нататъшно лечение да се пристъпи.

Лечение на лишеи по краката

Сапун

След като лекарят установи от какъв произход са лишеите на краката, идва ред и на лечението. Ако те са леки и се дължат на промяната на времето, не се изисква употреба на антибиотици, а по-скоро засилен прием на витамини. С времето петната отшумяват от само себе си. През това време се препоръчва болните да избягват досег с груби и дразнещи материи, епилиране на кожата, третиране с козметика.

Желателно е къпането да става с по-хладка вода, без употреба на сапуни и гъби. След къпане подсушаването с хавлия трябва да е внимателно, без оказване на натиск върху проблемната кожа. Ако е налице много силен сърбеж, дерматологът предписва леки кортикостероиди, охладителни кремове, продукти, съдържащи цинк, а също и лекарства от групата на антихистамините.

Ако лишеите са причинени от микроспория, пациентът употребява мазила, стопиращи размножаването на гъбите. Много важно е, докато трае лечението, да се ограничи контакта с животното, разпространило заразата. Вътрешно се употребяват кортизонови препарати и витамини. Домашните любимци също трябва да посетят специалист, който да ги прегледа и да им назначи необходимите медикаменти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати