Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Заболявания на далака

Заболявания на далака

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Далак

Далакът (слезка) е орган, който се намира в лявата част на коремната кухина и има важна роля при нормалното функциониране на имунната система, както и отстраняването на остарелите еритроцити, тромбоцити и миелоидни клетки.

Заболяванията на далака често са свързани със сърдечно-съдови заболявания, инфекциозни заболявания или заболявания на черния дроб. Затова със заболяванията на далака се лекуват и останалите нарушения на организма.

Видове заболявания на далака

- увеличен далак (спленомегалия) - състояние, при което далака се увеличава и има по-големи размери от нормалното. Често увеличението на далака е симптом на много заболявания, които могат да бъдат опасни;

- тения в далака - тенията има паразитен произход и може да се развие както в далак, така и в другите органи като белите дробове и дори главния мозък;

- абсцес на далака - гнойна инфекция в далака, предизвикана от различни микроорганизми;

Тения

- кисти на далака - кистите могат да бъдат паразитни и непаразитни. Към паразитните се отнасят ехинококовата киста, а към непаразитните - вродени и неопластични кисти (хамартом), съдови тумори - хемангиом, лимфангиом, ангиосарком;

- инфаркт на далака - свързано е с образуването на емболии, преминаващи от лявата половина на сърцето;

Причини за заболявания на далака

Инфекциозни и паразитни заболявания - туберкулоза, малария, бруцелоза, инфекциозна мононуклеоза, висцерална лайшманиоза, хроничен хепатит, са най-честите причини, заради които се увеличава далакът.

Размерите му обаче могат да се увеличат и ако човек страда от чернодробна цироза. Тромбозата, левкимията и анемията също са причина за спленомегалия.

Абсцесът на далака е резултат на инфекция, която може да проникне при травма от външен причинител. Най-често обаче инфекцията е придобита от друг вътрешен орган. Такава инфекция може да бъде сепсис, малария, бруцелоза, тиф, вирусен хепатит.

Причините за инфаркт на далака са други заболявания - ревматоиден ендокардит, септичен ендокардит, полицитемия и левкози, свързани със засилено тромбообразуване.

От паразитна тения се заразяват хората, които консумират сурово месо.

Симптоми при заболявания на далака

Тъй като далакът контролира кръвта, основния признак, който сигнализира за нарушения при неговата функция, е склонността на болния към кръвоизливи.

Състоянието на мускулите също може да сигнализира за проблеми с далака, тъй като именно чрез слезката се осъществява транспортирането на хранителни вещества до тях.

При заболявания на далака лицето се оцветява в жълтеникави цветове, а болните изпитват силен апетит към сладки храни и напитки.

Болки в Корема

При нарушения в работата на далака възниква слабост на мускулите на крайниците, безсилие и умора. Силните, еластични и подвижни мускули свидетелстват за здрав далак.

Напукванията на устните, херпесите и често появяване на рани по кожата може да са симптом за заболявания на далака. Болка в гърдите отляво, както и повишена телесна температура са останалите симптоми, които свидетелства за заболявания на далака.

Диагностициране на заболявания на далака

Точната диагноза се установява само чрез преглед и изследвания. На пациента се назначават ехография на далака, компютърна аксиална томография и пълна кръвна картина.

Чрез резултатите от кръвната картина могат да се открият и други заболявания. Например, наличието на лимфоцитоза предполага хронична лимфобластна левкемия, сфероцитозата сочи към наследствена сфероцитоза, повишените базофили, еозинофили - към миелопролиферативно заболяване.

При съмнения за заболявания на далака се взима и костномозъчна пункция.

Лечение на заболявания на далака

Най-често при лечението на заболявания на далака се изисква оперативното отстраняване на органа. Ако бъде открито и съпровождащо заболяване, се назначава план и за неговото лечение. Премахват се също кисти и паразитни организми, ако бъдат открити такива.

Лечението при абсцес започва антибиотична терапия, но ако състоянието на болния не се подобрява, далакът трябва да бъде отстранен.

Отстраняването може да стане чрез отворена коремна операция или по лапароскопски път. Често отстраняване на далак се налага при лимфом и левкемии.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest