Холангит

Холангит

Холангит представлява възпаление на жлъчните пътища. Заболяването засяга коремните жлъчни канали. То се явява едно от най-сериозните и упорити състояния в тази област. Според статистиката представителките на нежния пол са по-предразположени към това състояние, като най-застрашени са жените, навършили 50-60 години.

Видове холангит

Познати са две основни разновидности на заболяването - остра и хронична. Сам по себе си първият вид може да бъде катарален, гноен некротизиращ и дифтериен. От своя страна хроничният холангит бива скрит, септичен, повтарящ се и абсцесен. Съществува и една особена форма на хроничен холангит - така наречената склеротерапия. Това заболяване обаче има автоимунен характер и не се свързва с инфекция.

Симптоми при холангит

Сигналите, които подсказват за наличие на холангит, зависят най-вече от неговата форма. Острият холангит се проявява за по-кратко време. При него са налице остри болки в гръдния кош и в дясната област на корема. Успоредно с това пациентът се оплаква от умора, гадене, повръщане, треска, понижаване на кръвното налягане и други. В някои от случаите заболяването причинява и жълтеница.

Хроничният холангит се наблюдава сравнително по-продължително, като при него симптоматиката не е толкова остро изразена. Може да се каже, че болката е по-слаба и се придружена от втрисане. Заболяването напомня за себе си само от време на време и не пречи толкова на трудовата способност на пациента.

Причини за холангит

Холангит

Холангитът може да е причинен от различни фактори. Причини за възпалението на жлъчните пътища могат да са рак на панкреаса, анастомозни стриктури, кисти на холедоха, рак на жлъчния мехур, паразити и др.

Диагностициране на холангит

При поява на някой от изброените симптоми, следва пациентът да се консултира със специалист, който да постави адекватна диагноза на базата на анамнеза и физикален преглед. При посещението на медицинско лице болният описва детайлно своите оплаквания.

Може да се наложи и провеждане на лабораторни тестове - пълна кръвна картина, изследване на урината и изпражненията. Назначават се ехография и компютърна томография. За по-голяма точност на диагнозата лекарят може да употреби и ядреномагнитен резонанс.

Лечение на холангит

В зависимост от вида на холангита и неговия първопричинител лекарят може да назначи различно лечение. Може да се назначи консервативно лечение или хирургическа намеса. Според консервативното лечение пациентът трябва да приема антибиотици. Началното лечение включва също така и водно-солева ресусцитация.

Поради голямата гама от причинители могат да се ползват широк спектър от медикаменти, борещи се с възпалението. Ако обаче здравословното състояние на пациента не се подобри, следва да се извършат специфични манипулации от хирург.

Към днешна дата най-ценена от специалистите е ендоскопската техника, тъй като този метод има много предимства. Той позволява проблемът да бъде разрешен, без да се прави голям разрез в тялото на болния. В същото време загубата на кръв е малка и пациентът се възстановява за по-кратък период.

Хранене при холангит

Както при повечето заболявания на храносмилателната система и тук е добре да се спазва диета. При острата фаза на болестта някои специалисти препоръчват пациента да намали консумацията на храна.

След като заболяването отшуми, приемът на по-големи количества храна може да започне. Препоръчително е храненето да става по 5-6 пъти на ден, като порциите трябва да са малки. Добре е болният да изключи от менюто студените ястия и напитки, особено газираните безалкохолни и алкохолните питиета.

Холангит

При наличие на проблем от такъв произход също така се забранява консумацията на мазни и тежки храни като сланина, свински джолан, дивеч, пушени колбаси. С гъбите също трябва да се внимава, тъй като се причисляват към тежките храни. Болният ще трябва да отбягва още мазните сладки кремове, шоколада, кафето.

Той ще трябва да лиши менюто си и от пържени ястия. За сметка на това той трябва да включи в диетата си печени, варени и задушени храни. Разрешено е да се консумира бяло пилешко месо и риба, която не е мазна.

Ако се приготвя супа, тя трябва да е със зеленчуков бульон. Допустими за консумация са зърнени храни, макаронени изделия и черен хляб. Могат да се похапват яйца, но не трябва да се прекалява с тях. На ден не бива да се приема повече от един брой.

Позволено е похапването на млечни продукти като извара. Останалите, които са с високо съдържание на мазнини, по-добре да се избягват. Могат да се консумират почти всякакви храни от растителен произход, с изключение на боб, лук и чесън.

Плодовете също са допустими, стига да не са кисели. Приемът на захар и захарни изделия също е добре да се ограничи. Нека на заден план останат сладоледът, тортите, бонбоните. Те могат да се заменят с домашни конфитюри и компоти.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати