Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Възпалителни заболявания

Възпалителни заболявания

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190215
Ангина

Възпалителните заболявания се свързват със сложна биологична реакция на тъканите в организма. От своя страна този процес е обусловен от въздействието на увредени клетки, патогени или други дразнители.

Възпалението се явява своеобразен защитен механизъм, чрез който организмът се опитва да се отърве от вредителите, а също и да стартира лекуване и възстановяване на засегнатото място.

Възпалителните заболявания могат да се проявят във всяка една възраст и засягат както мъжете, така и жените. Те обхващат различни части на тялото и ако не бъдат лекувани, могат да причинят сериозни здравословни последици.

Симптоми при възпалителни заболявания

В зависимост от органа, който засягат, възпалителните заболявания протичат с различни симптоми. В общия случай обаче за възпалението подсказват сигнали като подуване, зачервяване, поява на оток, наличие на необичаен секрет в дадения орган, образуване на гной, болезненост, парене, сърбеж, дискомфорт, раздразнение, повишаване на телесната температура, загуба на тегло, гадене, повръщане.

Видове възпалителни заболявания

- възпалителни заболявания на женските полови органи - това са най-често срещаните проблеми при представителките на нежния пол. Възпалителните процеси могат да засягат външните полови органи, входа на влагалището, лигавицата на маточната шийка, лигавицата на маточната кухина, маточните тръби и яйчниците. Тези възпаления могат да се появят при поддържане на недобра хигиена, осъществяване на необезопасени полови контакти, снишен имунитет или по други причини.

Гинекологичен Преглед

Голяма част от тях се характеризират с наличие на бяло течение, сърбеж, оток и зачервяване в зоната на половите органи, дискомфорт и болка при сношение, парене при уриниране. Възможно е също така поява на болезненост в областта на корема и яйчниците, както и наличие на кръвотечение (различно от менструация);

- възпалителни заболявания на мъжките полови органи - това са състояния, имащи клинична изява. Обикновено те включват болка и тежест, промяна в цвета и количеството на урината, проблеми с ерекцията и еякулацията, подуване и зачервяване на половите органи и др. Тези възпаления могат да засягат скротума, главата на пениса, уретрата и др. Сред популярните възпалителни заболявания при мъжете са уретрит и баланопостит;

- възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и белия дроб - тези състояния обхващат носната кухина, фаринкса и ларинкса, както и едноименният чифтен орган от дихателната система. Сред популярните възпалителни заболявания в тази категория са бронхит, ангина и пневмония. Те се характеризират с висока температура, кихане, кашляне, образуване на секрет в носа, болки в гърлото, замаяност, главоболие, болки по тялото и др.

- възпалителни заболявания в коремната кухина - тези възпалителни процеси могат да обхванат всеки орган в коремната кухина. При наличието на такъв проблем болният усеща болка, парене, напрежение в областта на корема, липса на апетит, тежест, гадене, учестен сърдечен ритъм, повишена температура. Сред често срещаните възпалителни заболявания на коремната кухина са апендицит, наричан още апандисит, панкреатит и перитонит.

- възпалителни заболявания на крайниците - тези възпалителни състояния обхващат ръцете и краката, както и тъканите, които ги изграждат. Те могат да са предизвикани от пренатоварване, лоша стойка, неправилно хранене или напредване на възрастта. Характеризират се с болка, нарушена подвижност. Симптомите, по които всички те си приличат, са болка в засегнатата зона, изтръпване, нарушена подвижност, зачервяване, повишена температура. В тази категория попадат болести като подагра, тендинит, ревматоиден артрит и др.

- възпалителни заболявания в устната кухина - тези заболявания могат да възникнат поради недобра хигиена, задържане на храна в областта или по други причини. При тях се наблюдава зачервяване, поява на болки, образуване на гной, подуване, парене, щипене, кървене. Сред популярните заболявания в тази категория са афтозен стоматит (афти), гингвинит и пародонтит.

Лимфни възли

Диагностициране на възпалителни заболявания

При наличие на възпалителен процес в тялото, не бива да се залага на самолечение, а да се потърси мнение от медицинско лице. В зависимост от симптомите и засегнатото място вашият личен лекар ще си препрати към точния специалист. С помощта на анамнеза и палпация, той ще точно за какъв вид възпалително заболяване става въпрос. Възможно е допълнително да ви бъдат назначени кръвни изследвания и изследвания с рентген.

Лечение на възпалителни заболявания

Лечението на възпалителните заболявания е различно и зависи най-вече от етимологията на конкретната болест, както и от нейното развитие. При всички случай то може да бъде консервативно, изразяващо се в употреба на антибиотици и физиотерпия. При нужда се налага и оперативна намеса. Лечението също така изисква поддържане на отлична хигиена и прием на балансирана храна, за да може болният да се възстанови възможно най-бързо.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest