Атопичен дерматит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258825
Атопичен дерматит
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Атопичният дерматит представлява хронично кожно заболяване, което може да засегне хора от всякакви възраст – деца, бебета и по-възрастни хора. Развива се предимно в детските години, като в половината случаи се развива още през първата година от раждането на детето.

Заболяването се изразява в постоянно суха, раздразнена и зачервена кожа. Смята се, че засяга 10% от общата популация, като само през последните 30 години хората, които страдат от този проблем, са се увеличили с около 200-300%, което е наистина стряскаща статистика.

Заболяването протича с периоди на обостряне и затихване, като няма сериозно влияние върху общото здравословно състояние на човека, но въпреки всички дискомфортът е значителен.

Причини за атопичен дерматит

Все още не са уточнени точните причини за възникването на това заболяване. Наследственият фактор е безспорен, което означава, че деца, чиито родители страдат от атопичен дерматит, астма или сеннна хрема, са предразположени към заболяването.

Някои фактори улесняват проникването на алергени, които провокират раздразването на кожата и появата на обриви.

Алергените могат да бъдат парфюми, сапуни, препарати, вълнени дрехи, полени, акари. Храни като мляко, шоколад, ягоди, яйца и риба също са алергени и могат да предизвикат дразнене.

Сред основните причини, които могат да отключат нов пристъп на атопичния дерматит, са зимното и много студено време, възпаление на ухото, никнене на зъбки, обикновена настинка, УНГ инфекция, раздразнение на кожата и психологически фактори каквито са стресът и емоциите.

Симптоми при атопичен дерматит

Проявите при атопичния дерматит са различни в зависимост от възрастта на отделния човек. При възрастни, страдащи от този проблем, обривите са разположени по-често по ръцете, половите органи, гърдите, гърба и около клепачите.

При малките деца и кърмачетата обривите са разположени предимно по лицето, но е възможно да има и по тялото, ръцете, краката и главата. Те са съпроводени от много силен сърбеж. Възможно е тази форма на кожното заболяване да изчезне до навършването на третата година на детето, но в по-голямата част от случаите хронифицира и се появява по-късно отново.

Кожата на страдащите от атопичен дерматит е твърде суха и възпалена в местата на обривите. Това, от своя страна, води до зачервяване и подпухналост, както и напукване. Силният сърбеж води и до разчесване, което причинява и образуване на корички.

Дерматит

Кожата на болните е по-предразположена към развиване на инфекции, които са причинени от болестни причинители като стафилококи и стрептококи, херпесни инфекции и дори брадавици.

Диагностициране на атопичен дерматит

Поставянето на диагнозата атопичен дерматит се поставя от специалист по кожни заболявания – дерматолог. При извършването на оглед на засегнатите места и разговор с пациента.

По принцип диагностицирането на заболяването не представлява трудност поради характерните изменения на кожата. Навременната консултация със специалист е от изключително значение, защото по този начин ще се предотвратят усложненията.

Лечение на атопичен дерматит

За съжаление въпреки напредъка на медицината все още не открито ефективно лечение на това неприятно заболяване. Прилагат се различни медикаменти и мазила за облекчаване на симптомите, но така или иначе не е възможно да се достигне до пълно и окончателно излекуване. Много често терапията започва с кортикостероиди.

Лекарството се нанася върху раздразнението и бързо успокоява. Навременното приложение на кортикостериодите и други специфични медикаменти подпомага за ограничаването на кожните проблеми. Когато в резултат на атопичния дерматит е засегната голяма площ, се назначава и вътрешно лечение.

Съществена част от лечението е употребата на много меки измиващи средства, които са предназначени да щадят съществуващата защитна кожна бариера. Задължително е и използването на недразнещи омазняващи средства, които се използват не само в период на пристъп, а и като профилактика на нови пристъпи.

Прогноза за атопичен дерматит

При повечето от наблюдаваните болни с атопичен дерматит се наблюдава склонност за подобряване и дори утихване на симптомите между третата и седмата година, както и около пубертета.

В около 25% от случаите обаче заболяването продължава да се развива и след навършването на 24 години на болния промените започват да се ограничават само по шията и крайниците, а оплакванията са индивидуални.

Специалистите смятат, че ранната поява на промените, силният сърбеж и наличието на други заболявания като сенна хрема, астма и чести инфекции са сред факторите, които обуславят по-тежкото протичане и склонността за задържане и в по-късна възраст.

Диета при атопичен дерматит

Както стана ясно, атопичният дерматит е много коварно заболяване, което изисква пълна промяна в досегашния начин на живот.

Спазването на подходяща диета е от изключително значение. На първо място трябва да се избягват определени храни, които провокират симптомите. Това са всички шоколадови изделия, ядките, колбасите, храните с оцветители, консервите и бобовите изделия.

Домашни ястия

Цитруси като мандарини и портокали, както и сокове от тях също не се препоръчват. Зелените салати и доматите могат да влошат състоянието, а краставиците могат да се консумират, но трябва да се белят дълбоко.

Всички храни с т.нар. Е-та трябва да се избягват. Диетата трябва да се състои от здравословни храни и домашно приготвени ястия, защото само така човек може да е сигурен какво консумира. Разрешени са домашно подквасеното кисело мляко, прясно месо и риба, пълнозърнест хляб, сезонни плодове и зеленчуци.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сиси Добрева
Сиси Добрева
05.02.2017 16:32
Лекуване с бръмбар лечител! 0889575732
0
0