Кандидоза

Кандидоза

Какво представлява кандидозата

Кандидозата представлява възпалително заболяване на различни органи и тъкани, предизвикано от гъбички от рода Candida. Най-често срещаният причинител е Candida albicans, която е нормален обитател на храносмилателния тракт, назофаринкса и в малки количества присъства във вагиналната флора, като напълно нормална част от нея. Кандидозата е най-упоритата гъбична инфекция, която се лекува трудно и продължително.

Кандидозата, подобно на другите видове гъбични инфекции може да протича остро или хронично. Острите гъбични инфекции се лекуват по-леко, докато хроничните много трудно се повлияват.

Видове кандидоза и симптоми

Кожна кандидоза – инфекцията засяга само кожа, като най-често поразени са зоните с кожни гънки – ъглите на устните, мишниците, седалището, ингвиналните гънки. Инфекцията се развива при разязвяване, при нарушение на кожната цялост, която представлява бариера за външните организми.

Повтарящото се лошо подсушаване и непрекъсната влажност също могат да отключат кандидоза, тъй като влагата създава благоприятни условия за развитието на различни микроорганизми. Кандидозата се появява като раничка в самото дъно на кожната гънка, която постепенно се зачервява, предизвиква болка и силен сърбеж. С течение на времето инфекцията засяга повече гънки, като може да достигне дори до повърхността на ноктите.

Кандидоза на устната кухина – често срещана инфекция, особено при хора с имунодефицитни състояния, като СПИН например. Може да протече по няколко възможни начина:

1.Остра псевдомембранозна кандидоза – известна е още като млечница.

Характеризира се с наличието на множество бели налепи, които се разполагат по повърхността на твърдото и мекото небце, устната лигавица, по езика, фаринкса и венците. Предразполагащи фактори за развитие на този вид вагиноза са наличието на заболявания като СПИН, левкемия и захарен диабет, приемът на някои антибиотици.

2. Остра атрофична кандидоза – съпровожда се с усещане за парене в устата или езика. Езикът и лигавицата на устната кухина са яркочервени.

3. Хронична атрофична кандидоза – известна е под наименованието протезен стоматит. Проявява се чрез зачервяване в областта под протезите. Среща се при почти 65% от хората, които притежават зъбни протези.

4. Хронична хиперпластична кандидоза – засяга страничните части на езика и лигавицата на бузите. Характеризира се с поява на единични малки бели петна или плаки. При тази кандидоза съществува висок риск от развитие на злокачествена левкоплакия.

гъбички по ноктите

5. Медиален ромбоиден глосит – проявява се с симетрично гладко поле с червен цвят, в което има нишковидни папили с атрофичен характер. Полето е разположено до центъра на езика. Понякога има оплаквания от парене.

Генитална кандидоза – много често срещана, като засяга повече жени, отколкото мъжете. Провокиращите фактори могат да бъдат прием на антибиотици, повишени нива на кръвна захар или захарен диабет, чести гъбични инфекции на партньора, изменения в имунитета, използване на лубриканти, кондоми, антисептици и локални измиващи продукти, механично дразнене от дрехи, дълъг престой във влажна среда. Инфектирането на женските гениталии се нарича вулвовагинит или кандидозен вагинит.

Проявява се със сърбежи, зачервявания и изтичане на бял секрет. Не е изключено да бъдат засегнати срамните устни и вътрешната повърхност на бедрата. Гениталната кандидоза се среща предимно при хора в полово активна възраст. При мъжете състоянието се означава като кандидозен баланит и баланопостит. Симптомите включват поява на малки зачервени пъпчици, мехурчета или ранички по пениса. Състоянието се обостря след полов акт или прием на антибиотици.

Кандидоза на кожните придатъци – засяга космените фоликули, ноктите и околонокътните структури /кандидозна паронихия и кандидозен фоликулит/.

Кандидозната паронихия представлява инфекция на гънките на ноктите, нокътното легло и нокътя. Проявява се с подуване, зачервяване, залющване и силна болезненост на нокътя при допир. Нокътната плочка губи блясъка си и става лесно чуплива.

Кандидозният фоликулит е инфекция с гъбичката кандида на космения фоликул. Най-често се среща при възрастни мъже, засяга областта около брадата. Представлява гнойни пъпчици, възелчета и корички, които се локализират около окосмените участъци.

Системна кандидоза – наречена още дълбока кандидоза, която представлява инфекция, застрашаваща целия организъм. Инфекцията е много тежка, а смъртността достига до 50% от заболелите.

Предразполагащите фактори към този вид инфекция са СПИН, разязвяване на лигавиците и нарушение на кожната цялост, тежки хирургични интервенции, силна и продължителна антибиотичната терапия. В други случаи патологичният микроорганизъм е внесен вътре в организма чрез различни интервенции и чужди за тялото материали. Системната кандидоза се проявява като нарушаване на функциите на различните органи.

Диагностициране на кандидоза

Поставянето на диагноза кандидоза се основава на типичните симптоми и изменения, но само при кожно-лигавичната форма. Точна диагноза може да се постави чрез микробиологично изследване, при което чрез изолиране на съответния вид Candida и измерване на чувствителността и към различни противогъбични средства. При наличието на системна кандидоза се правят серологични изследвания и посявка на хемокултури.

Лечение на кандидоза

Кисело мляко

Кандидозата се лекува чрез противогъбични препарати, които могат да бъдат локални /гелове, кремове/ или системни /инжекции и хапчета/. Лечението трябва да бъде едновременно насочено към всички възможни огнища на инфекция в тялото. В голяма част от случаите лечението е много продължително и трудно. Когато лечението се осъществява чрез антибиотици се препоръчва приемането и на противогъбични медикаменти, за да се предотврати следващо развитие на кандидозата.

Хранене при кандидоза

На първо място се налага ограничаването на въглехидрати. Намалената консумация на хляб и тестени изделия, меса, захар и захарни изделия намалява размножителната способност на бактериите. Необходимо е да се прекрати приемът на храни съдържащи мая и глутен. Оцет и храните с високо съдържание на оцет повишават киселинността на стомаха, затова също трябва да бъдат избягвани. От млечните продукти се разрешава само кисело мляко. В списъка на разрешените храни влизат просото, кафяв ориз, тъмнозелените зеленчуци, ядки и семената.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

ирина
ирина
14.01.2016 11:41
Моя много добра приятелка имаше такива проблеми, но успя да се справи, с билки и диета, които намери в една книга: bez-kandidoza.com/v1ж
1
0