Възпаление на гърлото

Възпаление на гърлото

Възпалението на гърлото представлява инфекциозно възпаление на лигавицата на фаринкса, а засегнатите участъци са оточни, болезнени и зачервени. Това е често срещано оплакване при хората във всички възрасти.

Възпалението може да бъде слабо, тежко или хронично. Слабото възпаление на гърлото най-често е индикатор за грип, простуда, алергии или излагане на различни дразнители. Тежкото възпаление е симптом за наличието на по-сериозен проблем от настинката. Хроничното възпаление също изисква повишеното внимание на болния и задължителната консултация с лекар.

Причини за възпаление на гърлото

Най-честият причинител на възпаленото гърло е Streptococcus pyogenes, като за състоянието може да са виновни и други видове бактерии – Staphylococcus Neisseria и Haemophilis influenza.

Стрептококите могат да живеят с месеци в носа и гърлото, без да предизвикат никакви възпаления. През това време носителят може да не е болен, но предава бактериите на околните. При първото отслабване на имунната система, бактериите се активират и предизвикват симптомите на възпаление.

Дишането през устата, ниската влажност и тютюнопушене, замърсяването на въздуха, вредните изпарения и викането са рискови фактори, които много често причиняват възпаление на гърлото. Не е изключено възпаленото гърло да е симптом на лошо храносмилане или рефлукс, при който стомашните киселини проникват в езофагуса. Обикновената простуда и алергията много често причиняват проблеми с гърлото.

Преумора, стрес и натоварването на имунната система с различни инфекции и заболявания увеличават риска от възникване на бактериална инфекция в гърлото. Както при повечето болестни състояния, възпалението на гърлото е най-типично за зимните месеци, когато има много грипове, а имунната система на човека е по-податлива.

Продължителното възпаление на гърлото може да бъде симптом за наличието на много сериозни заболявания, каквото са рак на гърлото и СПИН. Не е изключено възпалението да се появи след прием на различни антибиотици, химиотерапия и лекарства, които допълнително изтощават имунната система. Възпаленото гърло трябва да се лекува навреме, за да не се получат по-тежки последствия.

Симптоми при възпалено гърло

болки в гърлото

Най-типичните прояви на състоянието включват: трудност при преглъщане и главоболие; повишена температура и зачервяване в задната част на гърлото; появата на бели полипи по сливиците; обриви; отсъствие на кашлица, хрема и други симптоми, които са типични за възпаленията на горните дихателни пътища.

Диагностициране на възпалено гърло

Възпалението на гърлото е състояние, което много често се бърка с настинка и грип, защото всички тези проблеми имат сходни симптоми. Необходимо е да се направи оглед на състоянието, което се намира гърлото и да се направят някои изследвания.

Може да се пусне тест за наличие на различни бактерии и болестотворни причинители. Веднага след откриването на причината за възпаление, лечението може да започне.

Лечение на възпалено гърло

В по-голямата част от случаите се прилага терапия на лечение с пеницилин или друг подходящ антибиотик, която трае до 10 дни. Тази терапия е много ефективна и затова 10 дни са напълно достатъчни за премахване на възпалението.

Навременното започване на лечението намалява периода на дискомфорт за пациента и свежда до минимум риска от възникване на по-сериозни усложнения. Препоръчва се и помощното третиране на възпалението на гърлото, което се състои в прилагането на спрейове или таблетки за смучене. Лекарите отбелязват, че е напълно погрешно да се прекрати антибиотичната терапия, след като се усетят първите признаци на подобрение.

Вирусното възпаление на гърлото не се третира с антибиотици. То преминава само и може да се лекува в домашни условия с топли напитки и почивка.

Абсцесът на гърлото е много рядко усложнение на стрептококовата инфекция. Той изисква спешна лекарска намеса.

Предпазване от възпаление на гърлото

Най-добрият начин за предпазване от възпаления и болестни процеси в организма е повишаване на имунитета, здравословното хранене, редуването на работа и почивка.

Редовното миене на ръцете унищожава голяма част от болестотворните причинители на инфекции. Бактериите могат да се предадат много лесно чрез кихане, кашляне, здрависване и докосване на предмети, които вече са пипани от заразен човек. Поради това старателното измиване на ръцете във вода и сапун е важна мярка за безопасност.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.1
Общо 8 гласували
5 0
4 5
3 1
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията

Другите търсят

Подобни Статии

От другите сайтове

В въпросната подстраница виждате Възпаление на гърлото. Ако имате предложение или считате че написаната информация не отговоря на темата Възпаление на гърлото, бихте могли да се обърнете към Ezine.bg от линка за контакти. Пишете ни и ако бихте искали да напишем повече информация на тема Възпаление на гърлото.