Ezine.bg»Споделени Истории»Бременност»Забременях на 16 и направих аборт

Забременях на 16 и направих аборт

Забременях на 16 и направих аборт
Провалих се, а съм само на 16, не мога да повярвам. всичко се стана преди няколко дни. Толкова съм объркана, че не знам откъде да започна. Та имам сериозно гадже от близо 2 години. Добре се разбираме и смятам, че можем да продължим, въпреки всичко, което сме преживяли.

С гаджето ми имаме сексуален живот от около шест месеца и винаги сме се пазили, но сега на 11 април ми закъсня и реших да направя тест за бременност, който за мое голямо очудване се оказа положителен. Отидохме на гинеколог, за да се уреврим дали това е и наистина така се отказа.

Не можахме да повярваме на това, което става, а и не искам да казвам на семейството ми и не казах. Реших, че ми е рано да си провалям живота и с приятеля ми решихме да направим аборт, това беше най-удачното за момента.

Така и направихме и сега съм още повече объркана, все едно съм убила човешки живот. Имам чуство, че тази случка винаги ще ме преследва и не мога да живея нормално. Едва ли някога ще мога да забравя всичко това...

Много от вас вероятно ще си помислят, че сме страшно безотговорни и наивни и най-вероятно сте прави, защото и аз се обвинявам всеки изминал ден, но и ние не разбираме как се случи цялата история...
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (105)

Изпрати
Liliq
Liliq
26.08.2012 20:35
Може и повече да нямаш деца . Аборта е опасен ..
0
1
ginka
ginka
30.01.2012 20:49
Как не знаеш как е станало.Правили сте секс и си забременяла.Но защо си абортирала - това, че си на 16 не значи, че трябва да правиш безотговорни неща.Един ден, ако и ти не можеш да забременееш, да не обвиняваш някой друг.
Още повече на 16 да имаш полов живот.Това е глупаво.
Аз съм 25.Когато бях на 20 забременях и бях много уплашена.Не знаех какво да правя, но все пак задържах детето.Сега имам 4-годишна дъщеричка.
Да беше поне го задържала.Все някак щеше да се справиш и с помощта на родителите си.Сега може никога повече да нямаш деца.Моли се всеки ден на Бог да ти даде възможност отново да забременееш!!!!!
0
1
М
М
10.08.2015 00:49
Ти пък се моли за акъл!
0
0
...
...
23.10.2011 10:36
Миличка, взела си правилното решение. Все пак си била на 16. Радвам се, че не си си пропиляла живота.
0
0
М.
М.
03.10.2010 22:20
1.Ами в секса сте били малко безотговорни - да бяхте внимавали повече.
2.Защо някой друг трябва да плаща за вашата безотговорност ? Като сте направили грешка, е трябвало да си носите отговорността.
3.Както и да е-каквото е станало, е станало. И да съжаляваш и да се терзаеш не можеш да върнеш времето и промениш стореното. За това ти предлагам да гледаш само в настоящето и бъдещето и да загърбиш миналото.
4.Иди на гинеколог. Защото понякой път след аборт могат да се получат усложнения, от които повече никога да не можеш да станеш майка. Какви опасности носи абортът ?

Не става дума за психологическата драма на жената, решила се на това, или за нейните морални мъки и съмнения. Става дума за това, че абортът може да се окаже реална заплаха не само за здравето на жената, но и за нейния живот.

При аборта опасностите по-често идват не от самата операция, а от възможните усложнения след нея. Рискът за развитието на едно или друго усложнение зависи от възрастта на жената, от нейното здравословно състояние, предходни бременности и други фактори.

Нито един опитен специалист няма да даде 100 процента гаранция, че всичко след аборта ще мине без усложнения и няма да възникнат никакви последствия.

Усложнения възникват при 10-20 процента от жените, които са направили изкуствено прекъсване на бременността.

Най-честите и най-опасните са инфекциозните усложнения. Вредните за женския организъм микроорганизми проникват в матката и предизвикват понякога тежки възпаления. Понякога се развива бактериален или септичен шок, пряко заплашващ живота на жената (повече от половината случаи на смърт след аборт са предизвикани именно от развитието на септичен шок).

При бактериалния шок се затруднява работата на главния мозък, сърцето, бъбреците и черния дроб, което може да доведе до смърт. Много жени по различни причини все още предпочитат да правят аборт в домашни условия, но точно при такъв вариант вероятността от развитие на инфекциозни усложнения и по-точно на бактериален шок се увеличава. 80 процента от случаите на смърт при жените, решили се на аборт, са в резултат на прекъсване на бременността извън лечебно заведение.

В някои случаи инфекцията може временно да престане да напомня за себе си и да придобие хроничен характер. Микробите изчакват по-подходящ момент, за да се активизират и да предизвикат заболяване. Това става обикновено на фона на изтощаване на имунните сили на организма, т.е. при настинки или изостряне на други хронични заболявания.

Вредните бактерии могат да проникнат в матката не само чрез кръвта (т.е. през кръвоносните съдове), но и през влагалището.

Абортът е винаги стрес за организма, който е свързан не само с психологическите преживявания, но и с резките, изкуствено предизвикани хормонални нарушения. Освен това, тази намеса отвън не може да бъде абсолютно стерилна. За съжаление, в някои случаи антибиотиците, предписани след развитието на инфекциозни усложнения, не дават положителен резултат.

Друго тежко усложнение от аборта е маточното кръвотечение. При всяка 7 жена, починала поради аборт, причината за леталния изход е именно това.

По време на бременност матката се увеличава, става тежка и масивна за сметка на нарастването на мускулните стени. Количеството и размерът на съдовете се увеличава заедно с матката. Тези изменения са предвидени от природата за нормалния растеж и развитие на плода, намиращ се в нея. Абортът, направен по хирургичен път, на практика е механично отстраняване на плода и неговите обвивки от матката с помощта на специални инструменти, остри и създаващи отрицателно налягане в нейната кухина.

Друго опасно усложнение е емболията. В зеещия съд може да попадне въздух, а на по-късен етап от бременността и в околоплодните води, които с тока на кръвта могат да проникнат във всеки орган на женския организъм. Това може да доведе до механично запушване на кръвоносен съд в жизнено важен орган, което за броени минути води до смърт.

Съществуват различни начини за профилактика и спиране на възникналото маточно кръвотечение. Понякога е достатъчно просто физическо въздействие върху матката (поставяне на лед върху долната част на корема), но по-често гинеколозите прибягват до лекарства, които предизвикват съкращаването на матката и механически стесняват кръвотечащите съдове.

За възникване на кръвотечението играят роля и други фактори, които се отчитат от гинеколозите още преди операцията. Рискът от развитието на това усложнение е повишен при жените с нарушения в съсирването на кръвта, следователно и за спирането на кръвотечението. Други не по-малко предразполагащи фактори са наличието на предходни аборти, кюртаж на матката или заболявания на вътрешните органи на жената.

В практиката на всеки гинеколог има не един случай, когато напълно здрава жена, направила изкуствено прекъсване на бременността, е загубила своя единствен шанс да стане майка.

Пожелавам ти много здраве, щастие и любов в живота.
0
0
ж.
ж.
28.09.2010 15:31
Здравей, Ели. И аз направих същото, когато бях на твоите години (вече съм на 38). Просто нямах друг избор и не исках да си съсипвам живота. За съжаление нещо се обърка и не мога да забременея, а тогавашният ми приятел вече има голямо момченце. Надявам се и ти пожелавам при теб всичко да е наред и след време да не страдаш за това, което си направила.
Поздрави.
0
0

Рейтинг

3.6
Общо гласували: 13
54
42
35
22
10
Дай твоята оценка: