Ezine.bg»Споделени Истории»Гореща Тема»Бичът на зависимостите

Бичът на зависимостите

Ива БорисоваИва БорисоваНовак / Автор
Бичът на зависимостите
Все по-сериозен става проблемът със зависимостта. Увлечението към алкохола, наркотиците, хазарта, секса, дори в последно време и шопинг манията стават все по-болезнени както за зависимите лица, така и за близките им. Всеки от нас може да посочи поне един свой близък или познат, който има проблем с алкохола , употребява упойващи вещества или играе хазартни игри.

Най-лесно се зарибяват подрастващите, на които им се предлага марихуана още в училище или от „приятел“ в близката градинка зад блока. Тя става така желана, заради достъпната й цена и усещането което носи след себе си. Продължителната й употреба обаче води до сериозни последици, както физически, така и психически.

С алкохола ситуацията не е по-различна. Употребата на алкохол причинява драстични промени в поведението, дори в малки дози води до разконцентрирване и отслабване на паметта. С увеличаване на приема може да доведе реципиента дори до агресия към близки хора, вследствие увреждането на дейността на мозъка. За пораженията върху физическото здраве на всички е известно, а честата му употреба води до зависимост.

Хазартната зависимост е друга форма на пристрастяване, която също се възприема като болестно състояние. Комарджиите често са определяни като безотговорни, но в действителност тяхнотото състояние, не е много по-различно от това на алкохолик или наркоман. Запаленият комарджия превръща играта в основна цел на съществуването си, като често влага всичките си налични средства, влиза в заеми и съсипва както собствения си живот така и този на близките си. Такава е ситуацията и при другите зависимости.

Въпреки, че почти всички хора са пробвали алкохол и не малка част поне веднъж са се допряли до трева или хазартни игри, не всички стават зависими. В основата на пристрастяването се крие вътрешен комплекс за малоценност. Човек се чувства слаб и безсилен да се справи по адекватен начин със стресовите ситуации в живота и поради тази причина често прибягва до така нар. средства за “замаскиране”. В основата винаги стой страхът от това, че няма да се справи с трудностите изпречили му се на пътя.

Не малка част от хората страдат и от мания за пазарува. При покупката на нова стока те си доставят така бленуваното чувство на удоволствие.

Според психолозите има няколко начина за справяне със зависимостите:

Първият и основен е човек сам да осъзнае, че има проблем. След това да потърси специализирана помощ, при която да му бъде помогнато да изгради наново личността и ценностната си система. За жалост не всички успяват да се справят. Много от тях изграждат илюзорен свят, поради нежелание да се приеме действителността такава, каквато е. Те са емоционално нестабилни, дори незряли и въпреки знанието, че бавно унищожават себе си, бягството в света на мечтите и фантазиите е единственото място, където се чувстват добре. Там никой нищо не очаква от тях.

А вие сблъсквали ли сте се с подобни зависимости?

Какво ви е мнението за хора зависими от страстта им?

Споделете вашето мнение и опит!
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (1)

Изпрати
cvetelina
cvetelina
24.07.2013 11:05
добре написана статия.аз съм била зависима само от едно нещо в живота си.и това е любовта.по хубава от тази зависимост няма.
1
1
Пламена M.
Пламена M.
14.10.2015 16:51
Стига да не те рани...
1
0

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: