Ezine.bg»Споделени Истории»Искрено и споделено»Има ли смисъл да остана в България

Има ли смисъл да остана в България

Има ли смисъл да остана в България
Здравейте,
от известно време едни мисли постоянно ми се въртят в главата. .
23 годишна безработна вишистка съм. Нищо ново под слънцето.

Не е учудващо, че вече две години не мога да си намеря работа според квалификацията ми.
Не са учудващи реакциите на присмех и опити за разубеждаване, като споделям, че искам да работя като учителка.

Да, искам да преподавам. Искам да се занимавам с деца. Искам да виждам пламъка в очите им, който съм успяла да запаля.

Искам да повлияя по някакъв начин. .
Но нима реакциите на хората не са оправдани. .
Не е учудващо, че не само не мога да си намеря работа според специалността, но ми е трудно да намеря и каква да е друга работа.

Не е учудващо, че аз 23-годишната от много малка постоянно мисля за пари и за това дали със семейството ми ще успеем да изкараме месеца.

Не е учудващо, че 2 седмици, 4 човека семейство сме изкарвали с 20 лв. . . някак си.
Не е учудващо, че лекарите със своята небрежност убиха любим мой човек.

И така мога да изброявам до безкрай. Не ме разбирайте погрешно. . не съм безборбена песимистка, която вижда само негативното. Не е така. Но се замислям има ли смисъл да оставам в държава, която дори не иска да погледне предлаганото от мен - за нея.

Не искам да съм от опитващите се да преживеят. . а от тези, които живеят.

Може би аз греша някъде. Може би не давам всичко от себе си. Може би не съм си отворила очите достатъчно.
Не знам, объркана съм.
Преди категорично бях против живота зад граница, но напоследък все повече се замислям над този вариант.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (16)

Изпрати
живееща извън
живееща извън
02.10.2013 00:40
Бягай докато си млада, ще се справиш, само наблегни на езиците. Тук където съм аз има много българки, които работят в детски градини като гледачки - изискванията са ниски, иска се само малко да знаеш езика, не държат на образованието, само трябва да докажеш че можеш да се грижиш деца. Влезнеш ли в системата, лесно ще разучиш образователната им система и дали трябва да приравняваш диплома, за да работиш в някое училище. Не казвам че е лесно, но ти си млада и борбена, ще се справиш. Аз на дърти години трябваше да се настройвам, но не се оплаквам. Тук по-лесно се намира работа без връзки, а също така и може да се расте в кариерата, ако докажеш, че те бива. Успех каквото и да решиш!
1
0
Pixie
Pixie
01.10.2013 22:58
Историята ти е подобна на моята. Ако ти кажа колко автобиографии съм пращала, какво гадно отношение съм срещала от ''великите'' интервюиращи по време на интервю ще те тласна още повече към отчаянието, а не това ми е целта. Мен лично ме задържа само образованието и майка ми, разбира се. Слава богу нямам деца и мъж, защото в ситуацията, в която се намирам в момента ми е адски трудно , все пак тяхната липса ми дава много възможности от които мога да избирам без да се съобразявам с никого. Според мен ти вече знаеш отговора на въпроса ти само трябва да заглушиш 230949582636 мисли, които препускат на всяка минута в главата , за да го чуеш. Успех и дано намериш ЩАСТИЕТО, където и да отидеш.
0
0
Мима
Мима
01.10.2013 21:28
Твоят въпрос отговори на моя-,,Има ли смисъл да се върна в България?,,
0
0
бо
бо
01.10.2013 20:32
няма смисъл да оставаш в българия,който остане само тегли-аз самата съм била зад граница в 3 различни държави,сама съм си намирала работа в тях...и там работата наистина не е лека,но за сметка на това пък се плаща и то редовно,и ако недай си боже пък попаднеш на некоректен работодател(в смисъл не ти плаща полагащото се)подаваш оплакване в полицията,която за разлика от българската наистина си върши добре работата,налагат му глоба и ти си получаваш всичко което си си изработила...тук в българия какво...едно голямо нищо....и аз съм завършила висше лингвистика и имам и опит като учителка,но вече повече от 18 месеца съм без работа...и искам да ти уточня,че аз кандидатствам за всички работни позиции-чистачка,продавачка и т.н. не само по специалността и пак не става-говоря 2 езика свободно-английски и испански,имам богат опит в различни сфери,НО нямаш ли познати,забрави да си намериш работа...това е реалността,бягай докато е време,щото омъжиш ли се и появат ли се деца тогава вече положението става критично...и ако някой ми каже,че си е намерил работа сам-НЕ Вярвам...Успех :)
0
0
Мартин
Мартин
01.10.2013 20:29
Лошо, щом толкова късно се замисляш за това. Бягай от тая мизерия там, 1+ година не съм там и съм щастлив, бих ти помогнал дори.. стига да има как. Успех.
0
0
Ани
Ани
01.10.2013 15:15
млада си с образование не се отчайвай няма лесно, просто ти се е насъбрало повечко сигурно.Като завърших работех навън и то не да мия чинии, да гледам стари хора или на бригади, не е лесно да знаеш може да не издържиш а и ако си без език недей. Сега и аз съм на 23 и се оправям тук сама, просто трябва да си силна.
1
0

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: