Ezine.bg»Споделени Истории»Любовни връзки и истории»Приятелят ми е аутист и не разбира чувства

Приятелят ми е аутист и не разбира чувства

Приятелят ми е аутист и не разбира чувства
От година и половина съм с това момче, което страда от аутизъм, синдром на Аспергер. Един от симптомите е лиспа на емпатия т. е. той не разбира чувствата на другите, защо и как така хората се чувстват по определен начин.
Знам, че много хора четат тук и искам да питам дали можете да ми дадете съвет как да му обясня как се чувствам.

Наскоро ме беше излъгал за нещо, тъй като не искаше да ме нарани, но лъжата си е лъжа, при това беше за нещо важно. Изпитвам страшна трудност как обаче да му обясня, че това което е направил, не е правилно, че ме наранява и не трябва да го прави.

Той търси логика в чувствата, а логика и чувства. . . нямат много общо. Приказвах, обяснявах. . плаках, но той така и така не разбира. Ще ходим при майка му след няколко дни и сме се уговорили да приказваме тримата и може би тя ще успее да му даде някакво обяснение, но все пак не може да тичаме при нея за всичко.

Ще съм благодарна, ако ми дадете съвет. Опитвам се да съм толерантна винаги, но има неща, които просто са ми принципи и не мога да ги преглътна току-така. . . Обичам го от цялото си сърце, както и той мен, и не искам такива неща да ни пречат. . .
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (8)

Изпрати
Деси
Деси
01.11.2015 00:43
Напиши "психопат" в гугъл и виж дали това не е по-точното определение. Не искам да обиждам теб или приятеля ти. Освен това медицинската формулировка на термина "психопат", ни най-малко не е "Американски психар".
0
1
Мими
Мими
24.02.2014 15:05
Аутизъм - това е състояние, а не заболяване. Бъде търпелива и всичко ще се получи!!!
1
0
Моника
Моника
24.01.2014 01:09
Според мен е много хубаво,че въпреки диагнозата ти си останала с него и искам да те поздравя за това! Съветвам те да намериш хора,които са запознати със заболяването и имат опит в общуването с аутисти,за да знаеш какви похвати да използваш.Вярвам,че ще се справите щом се обичате и сте заедно.Желая ти успех и всичко хубаво :)
4
0
Не знам
Не знам
22.01.2014 04:07
Ти се опитваш да му обясниш как се чувстваш. Дори и да не беше аутист как очакваш да те разбере. Има огромна разлика от човек до човека. Думите, които ти използваш не значат нищо за него, понеже е по-различен от теб, лошото е че поради болестта си не може да се постави на твое място, затова най-добре му покажи всичко онова, което не можеш да му обясниш. Не използвай думи, използвай жестове, символика, семантика, говори на неговият език. Аутистите са невероятно умни хора, но са прекалено раними и се крият в себе си. Използвай езика на тялото ако щеш, но с думи до никъде няма да стигнеш, говори му с действия, които имат някакъв смисъл за него и накрая му покажи как се чувстваш, но през неговите очи, използвай интуицията си, логиката си, използвай психологически похвати. Има невероятно много начини, но трябва да помислиш малко кое ще е най-правилно според дадената ситуация, ако трябва научи го да предусеща емоциите на хората, така ще му е и по-лесно в живота за напред. Използвай сивото си вещество...
4
0
ети
ети
01.01.2014 21:47
Няма как да разбереш ,човек ,който живее в 4-то измерение а ти в трето.Опитай да живееш в неговия свят и така може да се получи:)
1
0
Таня
Таня
26.12.2013 09:44
Въпрос:"Наскоро ме беше излъгал за нещо, тъй като не искаше да ме нарани" не показва ли всъщност, че човекът си е много наясно с чувствата? Ако не разбира, че истината ще те нарани, ще ти я каже директно в очите и ще се чуди на нараненото ти изражение, него ще му е трудно да разбере!
Ако знаеш колко хора лъжат поради същата причина, т.е. поставили са се на мястото на другия и решават, че те самите биха се чувствали ужасно ако знаят еди-какво-си... ами, не знам ти как определяш това, но поставянето на мястото на друг си е емпатия... момчето си е ок.
И какви са тия диагнози на аутизъм в извън детска възраст? Нещо нещата не се връзват, чисто логически погледнато.
Съвети не мога да давам, само споделям обективно наблюдение, като се надявам то да помогне все някак.
Хубави празници!
5
2
Вики
Вики
24.12.2013 12:42
Аутизмът е тежка диагноза.Това са хора които живеят в свой си свят и разбират нещата по свой си начин и не могат да управляват социалните си контакти. Случаите са различни в зависимост колко тежко е заболяването,при него е Аспергер това е по-лека форма при нея вербалнане способности са по развити от невербалните,интересно ми е как родителите му не са забелязали заболяването му още като малък,тъй като е генерализирано разстройство на развитието и се проявява още в ранна детска възраст още преди децата да навършат 3-годинки.А колкото до чувствата с обяснения няма да стане по простата причина ,че той не ги разбира по-начина по който ти. За в бъдеще трябва да се научиш да правиш компромиси. Бих те посъветвала да се свържеш с други хора който имат деца болни от тази болест или общуват с тези хора за да могат да ти обяснят по-подробно нещата и да те посъветват как да постъпиш в определена ситуация. А с майка му няма смисъл да разговаряте ,тя също няма как да ти помогне ,тъй като той е диагностициран на скоро и тя не е запозната със заболяването само може да влоши нещата той може да се почувства неразбран .Има форуми за хора страдащи от аутизъм ако те интересува нещо ще е по-добре да пишеш там за в бъдеще,защото ще получиш отговори от хора който вече са се сблъскали с това с което ти те първа ще се сблъскаш. Ще е добре и той да общува с хора болни от същото заболяване защото ще му се изяснят доста неща . Не трябва да се опитваш да му обясняваш чувствата и т.н защото той няма да може да ги разбере,неспоспбен е,по -скоро се опитай ти да го разбереш попитай го той как ги вижда нещата как ги чувства и ще ви е много по лесно в бъдеще. Надяван се ,че съм ти била полезна,ако има нещо пише и успех Ви желая :) Продължавайте да се обичате. Можеш да пишеш тук ако има развитие.
2
0
antoaneta_mk
antoaneta_mk
29.12.2013 22:19
Благодаря за отговора. Говорих с майка му насаме и тя ми обясни доста неща, за който аз не бях помисляла и ми помогна доста. Тя е доста ума жена и просто го познава, дори когато още не знаеха че има аутизъм. Като малък са мислели че е проблемно дете, асоциално, а и с разведени родители...мислели са че е " нормално" да е така. Той сам не може да ми обясни точно как се чувства, каза ми буквално "Знам че някъде има думи, с които мога точно да обясня какво чувствам и мисля, но просто не ги намирам". И така, както майка му каза той е като едно дете, което трябва да учи ценности и норми, и просто трябва да съм търпелива и да се опитам да го разбирам, да не го съдя, да обяснявам защо и как трябва и НЕ трябва да се държи. Мисля че всичко ще е наред, и двамата не сме малки, така че живот и здраве ще се оправим. : ) Усех и всичко най-добро и на Вас.
4
0
Петър
Петър
20.12.2013 09:24
Здравей от мен много интересно как си разбрала че той страда от тази болест и кога по точно си го разбрала и най важното нещо тук е не да се опитваш да бъдеш толерантна а да бъдеш толерантна ти самата си избрала живота да ти продължи с този човек той не ти е наложен от трети човек.и принципите тук ще са ти излишни ако желаеш да бъдеш с него а относно това че няма нищо общо между логика и чуства е много голяма грешка напротив те са ръка за ръка и накрая така само ще го нараниш като правите консултация с някой в случея с майка му ако искаш да ти се даде мнение от друг то го направи без негово присъствие така много повече ще му помогнеш ако той не го знае .и накрая за да постигнеш трябва да бъдеш готова да се откажеш от дадени принципи за да имаш щастието с този човек има една приказка дай за да ти дам желая ти успех .
3
0
Ани
Ани
21.12.2013 01:38
Благодаря за отговора. Когато се запознахме нито той, нито аз знаехме. Той разбира се знаеше, че нещо не е наред. В крайна сметка след много тежка депресия, почна да ходи на терапевт и след малко повече от година на тестове и консултации, 3-мата психотерапевти, които работеха с него потвърдиха, че е Аспергер.
Да, знам, че никого не ме кара да съм с него и точно това казвам. Няма да се откажа от тази връзка, за мен това е човекът. Просто ми трябва друго мнение - дали аз трябва да си променя светогледа или може би някаква компромисно решение ще се намери. Благодаря за съветите, ще ги взема предвид. : )
3
1

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 4
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: