Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Внимание! 5 продукта, които диетолозите никога не ядат

Внимание! 5 продукта, които диетолозите никога не ядат

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
53949
Диетолозите избягват вредните храни

Днес здравословното хранене е истинско предизвикателство, не само защото не могат да се намерят екологични продукти, но и поради липсата на информация по този много спорен въпрос.

Някои, съветват да се яде пълнозърнест хляб, а други го отричат заради съдържанието на глутен. Някои пишат за ползите на киселото мляко, други се страхуват от лактозна непоносимост.

Като цяло, всеки трябва да опита различни продукти и да разбере сам за себе си коя храна е добра за него и коя не.

Факт е че, има продукти, които хората често възприемат като полезни (или поне безвредни), но докато спорим, без да сме добре информирани, диетолозите споделят факти от кухнята.

Ето продуктите, които диетолозите никога не ядат! Това са вредни храни, които е добре да избягвате и вие.

Плодово мляко

Диетолозите съветват да внимаваме с плодовите млека

Ако все още има противоречия по отношение на естествените кисели млека и техните ползи, то всички здравни специалисти са на едно мнение за киселите млека с ароматни добавки – определено са вредни. Такива кисели млека, съдържат голям излишък от захар. Алтернатива е домашното мляко, приготвено с мюсли и сезонни плодове. Те са най-добри, добавени към натуралното кисело мляко, което съдържа полезни бактерии и млечна основа.

Сосове

Сосовете са сред храните, които диеотолозите не консумират

Особено вредни за нискомаслените сосове. И диетолозите съветват да ги избягвате. Те са от храните, които диетолозите не ядат. Магическото 0% съдържание на мазнини върху опаковката на готовия салатен дресинг или майонеза често ви изкушава да го поставите в кошницата с продукти. Но дори и да няма мазнини в соса, вкусът и текстурата се постигат благодарение на други съставки, които са по-опасни от мазнините.

Всъщност, вашата домашна майонеза, която е направена от студено пресовано масло, яйца и горчица, ще бъде по-малко вредна, отколкото всеки закупен сос - дори да е нискокалоричен. И при умерена консумация такъв сос ще ви снабди с добри мастни киселини и ще балансира въглехидратите във вашата салата.

За кокошите яйца също има постоянни спорове. За това диетолозите се съгласяват в едно: яйцата от кокошки, които се отглеждат в клетки и се хранят с модифицирани фуражи, са хормонална бомба. Ако имате възможност, по-добре е да купувате яйца от ферми в които кокошките са свободни и ядат зърно и червеи, както би трябвало да бъде.

Заместители на захарта

Стевията е сред полезните подсладители според диетолозите

Има два вида подсладители – синтетични и естествени. Естествените подсладители не са опасни, но имат почти толкова калории колкото обикновената захар. Синтетичните подсладители (аспартам, захарин) са с малко калории, но са опасни. Най-разпространеният подсладител – аспартам, при нагряване над 30 градуса (т.е. при поглъщане) се разпада и отделя редица канцерогенни вещества. Редица изследвания доказват, че аспартамът повишава апетита. Относителният компромис между калориите и безвредността е стевия и сироп от агаве.

Маргарин

Маргаринът е вреден по мнение на диетолозите

Маргаринът се причислява към вредните храни според диетолозите. Това са мастни продукти, които се получават чрез трансформиране на растителни масла. Растителните масла (най-често слънчоглед и рапица) се подлагат на определена обработка, което променя тяхната молекулярна структура, превръщайки ги в гъста мастна маса.

Естествените растителни масла и истинското масло съдържат полезни мастни киселини, необходими за функционирането на нашето тяло, спрейове и маргарини са само празни калории. И въпреки че производителите често пишат на опаковката: на основата на растителни масла, няма растителни масла в такива продукти, а всъщност те са чисти трансмазнини.

Важно е да се знае, че трансмазнините се използват в производството на полуготови продукти – котлети, пържени, замразени храни (месо, картофи и др.). Защото ако ги приготвите в маргарин, а не в масло, те се съхраняват по-дълго време. Трансмазнините са много по-стабилни от естествените растителни масла и дълго не се окисляват.

Така че, дори ако нямате навика да купувате маргарин, пакет полуфабрикати от фризера, ще ви осигури част от трансмазнини. Не забравяйте това!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest