Пробиотиците са смятани за суперхрани. Тяхното действие е свързано с подпомагане здраве и нормалното функциониране на процесите в чревната флора. Те представлява хранителни продукти, които имат множество здравословни ползи.
Неслучайно са широко познати в медицината и не само. Днес почти всеки магазин може да предложи на клиентите си подобни добавки и суперхрани.
Ето 5 от тях – естествените пробиотика, които вероятно вече сте си купили и имате вкъщи.
1. Йогурт, кисело мляко
С хранителен режим, включващ кисело мляко, няма нужда да се тревожите за стомаха си. То е полезно при различни хронични чернодробни заболявания. Понижава нивата на холестерола.
2. Сирене
Добра новина за всички, които обожават сирене. То съдържа вещества, които подпомагат здравето на целия организъм, не само на стомаха. С най-силни полезни свойства за сирене Гауда, Моцарела, Чедър и Извара.
*Може да си приготвите извара сами. Необходимо е да сварите пълномаслено мляко. Докато е горещо, добавете лимонов сок, който да пресече млякото. Ще се появяват парченца извара. Прецедете останалата течност с кърпа или тензух.
3. Кисело зеле
Ферментиралото кисело зеле е чудесен пробиотик, който снабдява организма с необходимите вещества и витамин С. Може да го хапвате като гарнитура към ястие, като бургер или наденички.
*Добавете лъжица и половина сол към предварително настъргана средно голяма зелка. Оставете за около 10 минути, докато пусне вода. Затворете го в буркан, заедно с водата, която вече се е отделила от него. Оставете за 3 дни. Пробиотикът ви е готов!
4. Кефир
Това е ферментирала млечна напитка, идваща от Турция. Кефирът е с доказани антибактериални, имуностимулиращи и антиканцерогенни свойства. Той снабдява организма с енергия и сили.
*Вземете една чаша мляко и добавете 1 ч.л. активни кефирни зърна. Покрийте я със салфетка или друга кърпа. Закрепете с ластик и оставете да престои от 12 до 48 часа. Прецедете, за да отстраните зърната и пийте.
5. Кимчи
Това е пикантна корейска салата, която се прави от ферментирало зеле. Източник е на вещества, които стимулират доброто храносмилане. Кимчи забавя стареенето, ограничава натрупването на излишни килограми и намалява риска от рак.
*Нарежете една зелка, която ще смесите с ¼ чаша сол и 4 чаши вода. Оставете да престои една нощ или 3 часа, по ваш избор. Прецедете зелето и го измийте със студена вода. Добавете настъргана репичка, лук и джинджифил към зелето. Към тях прибавете смес от захар, 1 с.л. вода, черен пипер на люспи и нори. Всичко това трябва да престои на слънчева светлина в рамките на 24 часа. Това е вашата салата Кимчи.