ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Коластра - същност, състав, ползи и прием

Коластра - същност, състав, ползи и прием

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314441
Коластра

Коластрата е първото мляко, което се отделя преди кърмата. Представлява гъста, жълтеникава и леко лепкава субстанция. Едва ли обаче предполагаме колко много са ползите от коластрата.

Тя може да бъде полезна както за кърмачетата, така и за всички нас. Човешката коластра и говеждата коластра са богати източници на много витамини и минерали. И двата вида имат почти един и същ химичен състав, нека видим какъв е той и за какво може да ни бъде полезен. Коластрата съдържа имуноглобулини (G, lgA и lgM), полипептиди и гликопротеини, локтоферин, цитокини, биоактивни олигозахариди, витамини, мазнини и минерали.

Имуноглобулините имат широк спектър на действие, те предпазват чревната флора от микробна инвазия и засилват имунната система. Антителата съдържащи се в нея помагат за лечението на хроничен колит, диария и различни инфекции на дихателните пътища.

Лактофеинът е протеин, който също участва активно в подсилването на имунната система, като подпомага тялото да се бори с вирусите. В Института по изследвания на хранителни продукти в Масачузетс е било проведено 12-седмично проучване направено върху две групи хора, като едната група е приемала обикновени добавки а другата добавки с коластра.

В края на изследването при хората, приемали добавката с коластра, е отчетено значително нарастване в броя на антителата. В последните години коластрата доби огромна популярност сред спортистите. Доказано е, че добавките с коластра подобряват ефекта от упражненията.

Прием на хранителни добавки с коластра

Добавките с коластра се предлагат под формата на прахчета, капсули и гел, има дори и спрейове от коластра, които се използват за облекчаване на алергия от различен произход. За сега няма никакви доказателства за странични реакции от употребата и, но за съжаление, хората които имат непоносимост към лактоза, не могат да се възползват от нея.

Въпреки многобройните и предимства, ако сте решили да приемате хранителни добавки с коластра, е добре да се консултирате с лекар, защото той най-добре ще ви насочи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest