Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Растителни храни, които не са веган

Растителни храни, които не са веган

Растителни храни, които не са веган

Независимо от какви подбуди, по света се появяват все повече хора, които са вегетарианци или вегани. Те отказват да ядат животинските продукти и намират свои начини да си набавят протеините, необходими за поддържане на доброто им здраве.

Или казано по-друг начин - няма никакви научни доказателства, сочещи, че тези хора не водят достатъчно здравословен начин на живот, след като са се отказали напълно или частично от консумацията на животински продукти.

Всъщност някои изследвания показват точно обратното и това е логично. Защото, се замислете, колко вегани или вегетаринци сте видели, които да са с наднормено тегло? Това е истинска рядкост.

Така, ясно е че и вегетарианците и веганите стриктно следят какво попада на масата им. Тук ние ще се опитаме да им предоставим ценна информация относно някои неща, които надали знаят. Като например, че има някои плодове, които определено не биха попаднали в категорията веган храни.

Изненадващо, нали? Ето кои храни не са веган, въпреки че изглеждат такива.

Банани

Бананите не са веган

Бананите пристига при нас от далечни държави и за да имат добър търговски вид, те често биват обработвани с пестицид, известен като хитозан. А знаете ли от какво се добива той - от черупки на различни ракообразни. Т. е., ако искате да не се възприемате като участник в омъртвяването на каквито и да са морски обитатели, то си закупувайте само органични банани.

Авокадо

Изключително полезен плод, който обаче се отглежда много трудно. Изисква прекалено много вода, а за опрашването на засадените с авокадо плантации са необходими хиляди пчелни кошери, в които пчелите на практика робуват, а за да не може да избяга от задълженията си, на кралицата - пчела крилете се отрязват.

Зърнена закуска

Мюслито не е веган

Когато си приготвяте сутрешното мюсли и се наслаждавате на вкуса му, се замислете, че в него често хората добавят витамините D2 и D3, като първият е растителен, но вторият обикновено е на животинска основа. Присъствието на желатин в тези продукти също не е изключение. Ето защо те често не са веган храни.

Гевреци

За да са пухкави и меки и точно по вкуса ни, към тях се добавя L- цистеин, отново на животинска основа.

Смокини

Смокините не са веган

Познати като плода на сладостратието, надали има хора, без значение дали са вегани или не, които да не обичат добре узрелите смокини. Веганите обаче е добре да са наясно, че във всяка смокиня обикновено има по 1 умряла смокинова оса. Това е резултат от опрашването на тези плодове, при които смокиновите оси рядко успяват да се спасят и остават в плода.

Алкохол

Ако сте почитатели на виното и бирата, е добре да знаете, че в тях с различна цел често се добавя белтък, желатин и т. нар млечен протеин, казеин.

Вижте и кои са звездните вегани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest