Всеки знае колко важно е здравословното хранене при бременност.
Здравословното и балансирано хранене помага за поддържане на теглото и подобрява енергийните нива.
Но нещата не спират до тук, ето че има още нещо, което може да постигнете чрез храната:
Според някои учени консумацията на определени храни преди и по време на бременност, може да повлияе на пола на бебето.
Въпреки че няма категорични доказателства в полза на тази теория, вижте какво показват някои изследвания.
Кои са храните за зачеване на момиче?
Няма храни, които да ви гарантират на 100 процента, че ще родите момиче. Но учените са открили определена зависимост между определени продукти и пола на бебето. Смята се, че някои храни увеличават шансовете за зачеване на момиче.
- ястия с боб;
- бадеми;
- броколи;
- рецепти със спанак;
- тъмни листни зеленчуци;
- млечни продукти като: сирене, кисело и прясно мляко;
- ревен;
- амарант;
- смокини;
- тофу;
- рецепти с бамя;
- горски и цитросуви плодове;
- овес и овесени трици;
- ястия с яйца;
- семена като: тиквено семе, лен и чиа;
- кашу;
- фъстъчено масло.
Има ли ефективен диетичен план?
В продължение на много години учените се опитват да определят, дали има връзка между начина на хранене и естествения подбор на пола.
Според проучване от 2010 г. жените, които спазват строга диета с високо съдържание на магнезий и калций, имат по-голям шанс да заченат момиче.
Друго проучване от 2008 г. наблюдава диетата на 740 жени, установено е, че майките които приемат повече калории, обикновено имат момичета.
Какво казва науката?
Хромозомите са тези, които определят биологичния пол на човек. Жените имат две хромозоми Х, а мъжете имат една хромозома Х и една хромозома У.
По време на зачеването сперматозоидът допринася за Х или У хромозомата.
Изследователите са на мнение, че по-високите нива на глюкоза в кръвта оказват влияние на мъжката сперма, а от там и върху пола на бебето.
И все пак регулираните нива на кръвната захар е важна за здравето на всички, не само за родителите, които искат да имат дъщеря.
За да са си осигурите здравословни нива на кръвната захар, избягвайте храни с високо съдържание на добавена захар и не забравяйте да приемате повече фибри, протеини и здравословни мазнини.