Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо костите и зъбите на веганите са по-крехки

Защо костите и зъбите на веганите са по-крехки

Защо костите и зъбите на веганите са по-крехки

Според статистиката в момента в света има около 1 милиард вегетарианци. Това са хората, които се отказват от яденето на месо заради жестокостта към животните или по здравословни причини. Сред тях има вегани, които освен месо не ядат яйца, мляко и всякакви други животински продукти.

Някои учени смятат, че вегетарианците и веганите не получават всички хранителни вещества, необходими за здравословното развитие на тялото, поради храненето само с растителна храна. Наскоро беше установено, че хората със строго ограничен хранителен режим често чупят костите си и имат увреждания на зъбите си поради липса на важни вещества. А учените вече знаят какво точно им липсва и как могат да укрепят скелета си.

Защо веганите имат крехки кости?

Резултатите от научната работа са публикувани в научното списание BMC Medicine. Преди няколко години британски учени събират огромна група доброволци, която се състои от 54 898 мъже и жени. Сред тях има хора на различни възрасти и всички те спазват различна диета:

- 29 380 участници редовно консумират месо;

- 8037 души ядат само растителна храна и риба;

- 15 499 доброволци са вегетарианци;

- 1982 от хората се смятат за вегани.

За справка си струва да се изясни, че хората, които ядат само растителна храна и морски дарове, се наричат пескетарианци. Те отказват да ядат месо от топлокръвни животни, но не виждат нищо лошо в яденето на риба, раци и миди.

Изследователите наблюдават здравето на доброволците в продължение на 18 години. През това време 3941 участници в експеримента са получили сериозни костни фрактури. Счупили са предимно крайници, бедрата, глезените, костите на китката и дори гръбначния стълб. Както се прогнозира, вегетарианците и веганите, които не консумират месо, са претърпели най-сериозни наранявания. По неизвестни причини най-честото нараняване е фрактура на тазобедрената става. В същото време месоядните изглежда имат по-здрави кости.

Защо костите и зъбите на веганите са по-крехки

Какво причинява крехкостта на костите?

Изследователите смятат, че веганите са по-уязвими към фрактури поради липса на протеини. Те са необходими за растежа и възстановяването на клетките и се намират в големи количества в храни от животински произход: месо, риба, яйца, млечни продукти и т.н. Веганите използват пшенични продукти, ядки, овесени ядки и различни бобови растения като източник на протеин. Но съдържащите се в тях вещества очевидно не са достатъчни, за да наситят напълно тялото с всички необходими елементи.

Освен това повечето вегани очевидно имат недостиг на калций. Това е един от най-разпространените минерали в организма на всеки човек - тялото на възрастен човек съдържа около 1 килограм от това вещество. Около 99% от калция участва пряко в образуването и поддържането на костите и зъбите в оптимално състояние. По-голямата част от дневната стойност идва от млечни продукти, но групата от хора, споменати по-горе, не ги консумира. Веганите обикновено си набавят калций от различни семена, плодове и зеленчуци. Но понякога тази стойност също очевидно не е достатъчна.

Въпреки това веганите са по-малко склонни от месоядните да страдат от сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

За да укрепят костите си, веганите могат да променят диетата си и да добавят към тях повече източници на протеини и калций. Но като цяло авторите на изследването смятат, че е важно хората да консумират различни видове храни, включително някои меса.

Защо веганите имат проблеми със зъбите?

Защо костите и зъбите на веганите са по-крехки

Малко проучване, озаглавено „Перорални последици от веганската диета“, оценява 15 човека, които са били на веганска диета в продължение на най-малко 18 месеца, и сравнява здравето на устната кухина с други 15, които ядат и животинска храна. Изследователите откриват „по-голяма честота на деминерализация и бели петна при веганите в сравнение с всеядните. РН на слюнката е по-голямо и при всеядните пациенти. Въпреки че проучването е малко, предварителните резултати предполагат по-лошо здраве на зъбите сред веганите.

Друго изследване, публикувано в PLOS One, съобщава, че L-аргинин - аминокиселина, открита в месото, птиците, рибата и млечните продукти - играе ключова роля в предотвратяването на плаките. Плаките съдържат съобщества от болестотворни бактерии и тяхното неконтролирано натрупване е свързано с кариес и заболявания на венците (както гингивит, така и пародонтоза). L-аргининът е в състояние да победи тези микроорганизми, но изследователите казват, че яденето на ястия с високо съдържание на протеини е достатъчно в полза на венците и зъбите.

Как веганите могат да поддържат здрави зъби?

Преди да се уплашите, помислете за няколко съвета за здрави зъби при веганите:

- докато месото съдържа най-големи количества L-аргинин, един от най-добрите растителни източници на аминокиселината са бобовите култури – обикновен фасул, соя и дори кълнове. Други отлични растителни източници на L-аргинин включват: тиквени семки, сусам, фъстъци, орехи, сладки зелени чушки, водорасли спирулина, киноа, овес и пшеничен зародиш;

- потърсете паста за зъби и вода за уста с турбокомпресор с аргинин (Китайско проучване установи, че редовното използване на обогатена с аргинин вода за уста помага за предотвратяване на кариес);

- дъвчете дъвка с веганска ксилитолова смола и изплаквайте редовно с вода, за да предотвратите натрупването на плака, когато не можете да измиете зъбите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest