Чудесни на вид, сладки и леко тръпчиви на вкус къпините са един от най-вкусните и полезни летни плодове.
Какви са ползите от консумацията на къпини?
Къпините имат високо съдържание на Витамин С
В 1 чаена чаша сурови къпини се съдържа 30.5 мг витамин С, а това е половината от препоръчителната дневна доза на този витамин. Да не забравяме и факта, че витамин С помага за образуването на колаген в костите, абсорбира желязото, помага при настинка и може да предотврати скорбут.
Къпините са богати на фибри
Много често пренебрегваме факта, че не приемаме достатъчно фибри а те са много важни. Една чаена чаша сурови къпини ще ви осигури около 8 грама фибри.
Чудесен източник на витамин К
Недостигът на витамин К може да доведе до изтъняване на костите, а това ще ги направи податливи на травми и наранявания. Само 1 чаена чаша сурови къпини ще ви осигури една трета от препоръчителната дневна доза витамин К.
Хапвайте къпини по време на цикъл
Къпините имат много успокояващо действие и облекчават симптомите по време на цикъл.
Високо съдържание на манган
Подобно на витамин С манганът играе ключова роля в образуването на колаген. Той помага за предотвратяване на остеопорозата, регулира нивата на кръвната захар и скорошно проучване доказа, че намалява епилептичните припадъци.
Подпомагат здравето на мозъка
Консумацията на къпини може значително да подобри здравето на мозъка и да предотврати загубата на памет в напреднала възраст.
Къпините поддържат здравето на устната кухина
Скорошно проучване установи, че екстрактът от къпини има антибактериални и противовъзпалителни свойства срещу някои видове бактерии, които причиняват заболявания в устната кухина.
Идеални са за вашия диетичен режим
Къпините са чудесен начин да задоволите апетита си за сладко, особено ако сте на нисковъглехидратна диета.
За информация: 1 чаена чаша съдържа едва 62 калории, 1 грам мазнини и 14 грама въглехидрати. Те също така имат нисък гликемичен индекс, което ги прави чудесен десерт за диабетици.