ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Как да оцелеем през първата седмица без глутен

Как да оцелеем през първата седмица без глутен

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1692
Как да оцелеем през първата седмица без глутен

След като сте на диета без глутен, много хранителни проблеми ще изчезнат, което трябва да ви нахъса да продължите да избягвате глутена. Може да е трудно да започнете диета без глутен, тъй като толкова много храни го съдържат, но можете да предприемете стъпки, за да улесните прехода.

Почистете кухнята си

Когато започнете безглутенова диета, първо почистете кухнята си. Отървете се от всякакви храни, които вече не можете да ядете, и почистете старателно кухненските си уреди.

Не причинявайте кръстосано замърсяване, като използвате същите кухненски инструменти за храни, съдържащи глутен, и такива, които не съдържат глутен, като тостери например. Наличието само на храни без глутен в къщата може да улесни избягването на кръстосаното замърсяване, а премахването на храни, които съдържат глутен, може да ограничи изкушението да ядете нещо, което не трябва.

Социални ситуации

Ако отивате в дома на приятел, помислете дали да не споделите ястие, което да е безопасно за вас. Тогава гарантирано ще имате нещо, което можете да ядете. Когато вечеряте навън, носете списък на всички съставки, които съдържат глутен, за да можете да се консултирате с готвача, преди да поръчате храна.

Живот без глутен

Много храни съдържат глутен, а зърната, съдържащи глутен, имат множество имена, така че търсенето на пшеница, ечемик и ръж в списъците на съставките не е достатъчно. Трябва да проверявате и за спелта, булгур, грахам и грис, а модифицираното хранително нишесте, растителният протеин, малцът, емулгаторите и карамелният аромат могат да съдържат глутен.

Алтернативи на любимите храни

Едно от най-трудните неща при започването на нова диета е притеснението, че повече няма да можете да ядете любимите си храни. Все повече и повече храни без глутен стават достъпни през цялото време, което улеснява намирането на безглутенови алтернативи за храни, които обичате.

Потърсете в секцията без глутен на вашия хранителен магазин, а също и рецепти без глутен онлайн. Експериментирането с различните опции ще ви помогне да намерите този, който работи за вас. Знаейки, че не е нужно да се отказвате от любимите си храни, ще улесните придържането към диетата си без глутен.

Планиране на храненето

Безглутенови храни

Цели, непреработени храни, които не съдържат зърнени култури, като пресни или замразени плодове и зеленчуци, ядки, семена, яйца и меса, са безопасни за консумация при диета без глутен. Базирането на храненето ви около тези храни може да улесни планирането на вашата диета, докато свиквате с видовете зърнени храни и преработените храни, които можете да ядете.

Изберете зърнени продукти, които съдържат етикет без глутен, за да следите по-лесно ястията си и да задоволите желанието си за зърнени храни. Говоренето с регистриран диетолог може да ви помогне да започнете и да се уверите, че получавате достатъчно основни хранителни вещества в новата си диета.

Макар и началото да е трудно, не се отказвайте и не мислете, че пропускате вкусните храни. Има невероятно вкусни безглутенови палачинки, апетитни сладкиши без глутен и превъзходен безглутенов хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest