Медта е много важен микроелемент, който играе голяма роля в поддържането на телесните функции.
Той подпомага имунната система, насърчава образуването на червени кръвни клетки и подобрява здравето на мозъка.
Медта е широко разпространен микроелемент и може да се намери в храни като месо, някои плодове и зеленчуци и семена и ядки. Какви са ползите от храните с високо съдържание на мед?
1. Подобряват здравето на мозъка
Научно доказано е, че храните с високо съдържание на мед подобряват цялостното здраве на мозъка и намаляват риска от Алцхаймер.
2. Поддържат имунната система
Медта поддържа имунната система чрез насърчаване производството на макрофаги и неутрофили.
Макрофагите и неутрофилите са вид имунни клетки, които предпазват от вируси.
3. Разграждат мастните клетки
Храните с високо съдържание на мед играят важна роля в разграждането на мастните клетки, а това е от голямо значение за поддържането на здравословно тегло.
4. Подобряват здравето на кожата
Медта предпазва кожните клетки от увреждане и намалява появата на бръчки и старчески петна.
Освен това увеличава производството на колаген и повишава еластичността на кожата.
Ето в кои храни има най-високо съдържание на мед!
1. Стриди
В 100 г стриди има 4800мгм (микрограма) мед.
2. Омари
В 145 г омари има 2.8 мг мед.
3. Телешки черен дроб
В един резен телешки черен дроб има 10.1 мг мед.
4. Ядки и семена
В 1 ч.ч. сурово кашу има 0.6 мг мед, а в същото количество бадеми 1.6 мг мед.
В 1 ч.ч. сусамови семена има 5, 9 мг мед.
5. Черен шоколад
В 20 г черен шоколад има 1.8 мг мед.
6. Спирулина
В 1 ч.ч. спирулина има 6.8 мг мед.
7. Картофи
В един средно голям картоф има 0.35 мг мед. Това е още един повод да похапваме ястия с картофки.
8. Зеле и спанак
В 1 ч.ч. зеле има 0.2 мг мед, а в същото количество спанак 0.3 мг. За да си го набавите в по-големи количества, наблягайте повече на рецептите със зеле и вкусотийки със спанак.
9. Киноа
В 1 ч.ч. варена киноа има 0.4 мг мед. Така че включвайте и киноата в менюто си.