Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Творчески опции за здравословни салати

Творчески опции за здравословни салати

Творчески опции за здравословни салати

Салатите са вкусно и питателно ястие. Има начини те да се направят още по-приятни. Достатъчно е да се добавят шепа ядки или семена. Здравословните опции за салати са богати на хранителни вещества, включват орехи, бадеми, пекани, тиквени и конопени семки, слънчоглед или ленено семе.

Ядките и семената се препоръчват, защото не само добавят хрупкавост към салатата, но също така увеличават съдържанието на протеин с около 4 грама на четвърт чаша салата.

Сместване на различни зелени салати - добавянето на марули или рукола дава възможност за промяна на текстурата и още допълнителен вкус и хранителни вещества към салатата. Единствен недостатък е оскъпяването на храната.

Добавяне на сушен плод - към салата може да се добави шепа сушени боровинки или друг сушен плод. Сушените плодове добавят сладост към салатата и намаляват нуждата от дресинг. Допълнителният тласък на хранителни вещества също е плюс за хранителната диета.

Предварително нарязани зеленчуци - може да се закупят предварително нарязани зеленчуци, това ще намали времето на приготвяне на салатата. Много магазини предлагат такива артикули, които са подходящи за приготвяне на прясна салата в офиса или на пикник.

Салати с царевица

Здравословен дресинг или дип на салатата - има много опции с ниско съдържание на мазнини и сол. Експериментирането с различни видове и вкусове ще даде възможност да се стигне до любима формула, задоволяваща личните предпочитания.

Сирене в салатата - почти всяка салата позволява да се поръси сирене пармезан върху нея, което да даде тласък на вкуса, но и да я направи по-засищаща, така че храната да бъде в по-малки порции.

Боб в салатата - ако към избраните продукти е уместно да се добави боб - бил той черен, бял или нахут, това са все вкусни опции. Бобът насища салатата с протеини и тя засища по-бързо и трайно.

Пълнозърнеста питка със салата - ако се напълни една пълнозърнеста пита със салата, това се превръща в здравословна и лесна за транспортиране храна. Може питката да се замени с тортила. Същото действие може да се приложи и с издълбан домат или чушка, а отгоре да се гарнира с тортила чипс.

Тортиля със салата

Добавени протеини към здравословна салата може да се постигнат също с печени пилешки гърди, а от смесването на кисело мляко и салата става невероятно вкусно лакомство.

Приготвянето на здравословна салата не бива да е скучно. Винаги може да се добави ценен и неочакван вкус към нея, който да се превърне в наслада за небцето.

Ето още идеи за здравословни салати!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest