Хипергликемия

Хипергликемия

Концентрацията на глюкозата, която циркулира в кръвта, се нарича с термина кръвна захар. Нивата на кръвната захар може да бъдат понижени и тогава говорим за хипогликемия, или по-високи от нормалните и тогава състоянието се нарича хипергликемия.

И двете състояния са опасни за здравето и изискват диагностициране, редовно проследяване и лечение, както и спазване на строг режим дългосрочно.

Описание на хипергликемия

Понякога се стига до състояние, при което тялото не може да произвежда хормона инсулин, или пък клетките не реагират правилно на инсулина. В първия случай състоянието се определя като диабет тип 1, а във втория като диабет тип 2. Това са обичайните форми на диабет, като има и гестационен, който се наблюдава само по време на бременност.

Хипергликемията е състояние, което според специалистите се развива в продължение на часове, а рискът е особено висок, ако кръвната захар се вдига над 6, 7 преди хранене и 8, 9 до 2 часа след хранене.

Нивата на кръвна захар се регулират с помощта на 2 групи хормони:

- Инсулин- хормонът, който води до покачване нивата на глюкоза

- Контраинсуларни хормони - увеличават нивата на кръвна захар

Глюкозата се транспортира от храносмилателния тракт до клетките на тялото чрез кръвообращението като по този начин доставя енергията, която е нужна на тялото. Концентрацията на кръвната захар се контролира от тялото. При здрави хора тя е между 4 и 6, сутрин е по-висока и при приемане на храна.

При заболяване тялото не може да регулира глюкозата и тогава настъпват двете състояния:

- Хипогликемия - ниска кръвна захар;

- Хипергликемия - висока кръвна захар.

Причини за поява на хипергликемия

Няколко причини или всички изброени могат да доведат до хипергликемия:

- Заболяване на ендокринната система - диабет тип 1 или диабет тип 2;

- Затлъстяване и обездвижване;

- Дехидратация;

- Нездравословно хранене;

- Продължително лечение с антидепресанти, бета блокери, диуретици, кортикостероиди, орални контрацептиви;

- Автоимунни заболявания - хипертиреоидизъм;

- Синдром на Кушинг;

- Панкреатит - възпалението на панкреаса води до лошо производство на инсулин;

- Употреба на статини - лекарствата за понижаване на холестерола често водят до повишаване на кръвната захар.

Повишаването на глюкозата се наблюдава главно при диабет. Това налага постоянен контрол на нивата на кръвната захар. Болният може и сам да си тества нивата на захар в кръвта чрез различни методи, напълно приложими в домашни условия.

Симптоми на хипергликемия

Хипергликемия симптоми

Най-често усещаните симптоми при това състояние са:

- Засилена жажда;

- Често уриниране;

- Лесно изтощаване и умора;

- Бавно заздравяване на рани;

- Изтръпване на крайниците;

- Суха и сърбяща кожа;

- Силно чувство на глад;

- Бърза и необяснима загуба на тегло.

Необходимо е да се обърне внимание от симптомите на засилената жажда. При хипергликемия се натрупва повече захар и затова тялото се нуждае от вода. При някои обстоятелства може да се стигне до кетоацидоза, която е остро усложнение на диабета. Когато липсва инсулин и той не е инжектиран навреме, глюкозата не може да стигне до клетките и тялото преминава в режима на кетоза, разграждайки мастните депа, а в резултат на този процес накрая се стига до натрупване на кетотела в урината.

Заедно с това се задействат и адреналина, кортизола и глюкагона, които пораждат нови дози кръвна захар. Хипергликемията се задълбочава.

Диагностика на хипергликемия

При достигане на кетоацидоза се налага спешна лекарска намеса. Игнорирането на признаците влошава състоянието и може да доведе до летален изход.

При грипни състояния и други инфекции, хормоните принуждават черния дроб да се освободи от съхраняваната глюкоза. Хормоните блокират работата на инсулина и засилват хипергликемията.

Постоянно измерване на нивата на кръвна захар с глюкомер е нужно, за да се определи начина на реакция.

Възможностите за проследяване на глюкозата са няколко:

- Лентички за домашно или амбулаторно приложение;

- Изследване на кръвна захар на гладно;

- Изследване на автоантитела;

- Изследване на гликиран хемоглобин;

- Изследване на глюкоза в урината.

Лечение на хипергликемия

Лечението на високата кръвна захар включва обикновено нелекарствени методи като спазване на диета. При по-тежките състояния диетата се комбинира с лекарства. Диетата за предпазване е като тази при лечение.

Билкови и природни средства за лечение

Хипергликемия

Няколко билки и природни средства са подходящо лечение за това състояние. Това са канелата, сминдухът, горчивият пъпеш и билката гимнема силвестре, използвана в традиционната медицина.

Диета при хипергликемия

За да не се влоши състоянието на болния с развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2, се налага редовно изследване на кръвната захар. Спазването на принципите на здравословно хранене изисква приоритет на някои храни:

- Пълнозърнести;

- Бобови;

- Плодове и зеленчуци;

- Ядки и семена;

- Намаляване консумацията на месо и месни продукти, както и на мляко, сирене и яйца;

Много вредни са храните, които дават на тялото бързи въглехидрати:

- Захарни изделия;

- Тестени храни от бяло брашно;

- Газирани напитки;

- Плодови сокове и нектари- промишлено производство;

- Алкохол.

За добрия баланс на захарта в кръвта е важно пиенето на вода. Минималното количество вода на ден е 1, 5 литра.

Стресът и лошият сън имат негативни последици върху нивата на кръвна захар. Движението и регулирането на теглото, спокойният живот и позитивните емоции са важен елемент от цялостното подобряване на състоянието при хипергликемия.

Медикаменти, които предизвикват хипергликемия

Не само нездравословният живот и лошото хранене, но и някои лекарства водят до хипергликамия. Такова са диуретиците, бета- блокерите, антидепресантите, контрацептивите.

Други болести, водещи до хипергликемия

Хипергликемия

Хиперфункцията на щитовидната жлеза е възможен причинител на хипергликемия. Необходимо е при установяване на такива здравословни проблеми да се назначи изследване за проверка за хипергликемия.

Нужда от спешна медицинска помощ при хипергликемия

Има симптоми, които са признак на много сериозно усложнение на хипергликемията, и налагат болнично лечение. Има и симптоми, които насочват към нуждата от спешна медицинска помощ. Те са:

- Чувство за гадене или гадене;

- Коремна болка и диария;

- Учестено дълбоко дишане;

- Треска с температура за повече от 24 часа;

- Признаци за дехидратация като главоболие, суха кожа, прекалено слабо или ускорено сърцебиене;

- Трудност да се стои буден;

- Замъглено зрение.

Много често симптомите на хипергликемия са неясни и се припокриват със симптоматиката на много други заболявания и неразположения, затова е важно страдащият да наблюдава тялото си, да анализира начина, по който се чувства. Някои от симптомите като силно главоболие, внезапно замъглено зрение, промяна на обичайния начин на хранене и пиене изисква консултация със специалист. Ранната диагностика и лечение намаляват риска от усложнения, които са неизменни при неглижиране на симптоматиката на хипергликемията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest