Хората, страдащи от диабет, трябва да отдадат голямо значение на здравословната си диета, за да продължат да се наслаждават на живота, както е нормално.
Тя трябва да балансира нивата на кръвната захар, поддържайки я в нормални параметри. Много хора смятат плодовете и зеленчуците за здравословен вариант, но не всички от тях са добра опция при диабет.
По-долу ще намерите списък на полезните за диабетици зеленчуци.
Аспержи
Аспержите са зеленчук, който не съдържа нишесте, има малко калории, високо съдържание на вода, но и фибри. Ето защо той е много добър избор за хора, страдащи от диабет тип II.
Аспержите съдържат витамин Е и бета-каротин, антиоксиданти, които могат да предотвратят артрит, катаракта, макулна дегенерация и кожни проблеми. Аспержите помагат за поддържане на кръвната захар в нормална стойност.
Карфиол
Карфиолът има ниско ниво на въглехидрати, така че диабетиците трябва да го включат в диетата си. Карфиолът съдържа витамини С, витамини К и Е, минерали, но също и влакна, които стимулират чревния транзит.
Сокът от карфиол например е ефективен при хора, страдащи от диабет тип II, тъй като понижава нивата на кръвната захар. По този начин диабетът може да се контролира.
Зелен боб
Източникът на фибри с ниско съдържание на калории и много витамини, зеленият боб е един от зеленчуците за диабетици, които трябва да присъстват в менюто. Зеленият боб съдържа витамин К и спомага за регулирането на чревния транзит в резултат на съдържанието на фибри.
Броколи
Броколите са зеленчук, който принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци, съдържат много малко калории, а определени вещества от броколи помагат за предотвратяване на щетите, причинени от диабет в кръвоносните съдове.
Сулфорафанът в броколите може да активира ензим, който ограничава този вид увреждане на клетките, сочи проучване.
Патладжани
Патладжаните са здравословен източник на антиоксиданти, съдържат хлорогенна киселина, която се бори с рака, бактериите, вирусите и лошия холестерол.
Освен това патладжанът съдържа разтворими фибри, които понижават нивата на кръвната захар. Кората на патладжана съдържа насунин, антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали и предпазва клетъчните мембрани от определени щети, особено срещу хипергликемия.
Гъби
Гъбите имат нисък гликемичен индекс, така че хората с диабет могат да ги консумират без проблем, защото няма да бъдат засегнати по никакъв начин.
Гъбите помагат за понижаване на нивата на кръвната захар, както и на лошия холестерол, благодарение на съдържащите се фибри, споделят специалистите.