Когато говорим за здравословна напитка, веднага се сещаме за чая. Той помага за всичко - от болка и възпаление в различни зони на тялото до гърло и температура. Повишава тонуса и възвръща бодростта.
За много хора е идеалната алтернатива на сутрешното кафе, превъзхождайки го със здравословните си ползи и липсата на странични ефекти. Най-често хората посягат към чашата чай, когато имат здравословен проблем и се надяват с неговата помощ да го решат.
Легендата за чая и поводи за употребата му
Според легендите чаят е изключително древна напитка. Още през 2374 година китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огъня под чаен храст, а вятърът отронил няколко лиса във водата. Императорът опитал напитката, харесал я и така хората започнали да пият чай.
Пиенето на чай е не просто приятно и отпускащо занимание в свободното време, то се използва за укрепване на имунитета, за освежаване, като неоценима помощ при лечение на различни заболявания и дори за подмладяване.
Различни билки най-често могат да послужат за направата на чай в зависимост от ползите, които се търсят от напитката, но представата за чаша ароматен чай не се свързва само с билки. В зависимост от суровината можем да разделим чайовете на истински и билкови.
Истински чайове
Истинските чайове се правят от листата на растението Camellia sinensis, известно като чаено растение, същото като в древната китайска легенда.
Към истинските чайове се отнасят чайовете зелен, бял, улун, черен и пу-ер чай. Истинските чайове са известни на хората от векове и имат широк спектър от ползи за здравето. Тяхното основно предназначение е на лечебни натурални запарки.
Билкови чайове
Всички други чайове, които са много разпространени днес и са сутрешната напитка за събуждане, сгряване или ободряване, се правят от листа, корени и цветове на различни растения. Това са билковите чайове. Сушените плодове и подправките също за суровина за билков чай. Те също имат лечебни свойства, но не толкова силно действие и никакви странични ефекти.
Честота на употреба на чайовете
Най-известни и употребявани са черният и зеленият чай от истинските чайове, а от билковите най-често се пият чай от лайка, мента и липови чайчета. Разбира се, основният мотив при избора на най-добрият чай са неговите лечебни качества предвид оплакването, което ще бъде лекувано.
Изборът се прави след информация за лечебните възможности на всеки определен чай. Най-добрата отвара за здравето е тази, която приготвяме за пиене според избора, който сме направили и информацията за възможностите на суровината да подпомогне оздравителния процес или просто да ни ободри и да ни върне в кондиция.
Смесването на различни видове чай се ползва отдавна и също е опция, която позволява изборът да отговаря най-точно на вкусовите ни рецептори. За да се смесват различните видове е нужно добро познаване на чая като лечебна напитка и какви са условията да получим от чая това, което ни трябва в резултат на действието му.