Откакто кафето е влязло в ежедневна употреба има две причини да се пие - едната е предизвикването на чувство за удоволствие и сладост от консумацията, а другата, а другата е физиологична. Физиологичната нужда се предизвиква от една от съставите в него - кофеин. Удоволствието от пиенето на кафе не подлежи на ограничения, но наличието на кофеин създава ограничения заради противопоказания за здравето. В такъв случай е достатъчно кафето да се освободи от кофеина. Така се създава идеята за безкофеиновото кафе.
История на безкофеиновото кафе
В началото на 19-ти век започва производство по извличане на кофеина от кафето. Първият комерсиален успешен производствен процес по извличане на кофеин от кафето е дало на немския търговец Лудвиг Розелиус през 1903 година.
Той забелязва, че пратка от зърна кафе случайно са били накиснати в морска вода и са загубили много от кофеина си, но не и от вкуса си. Три години по-късно излиза патента за получаване на безкофеиново кафе. Този процес включва запарване на зърната с различни киселини или основи, след което се използва бензен за разтворител, който премахва кофеина.
Трябва да бъде извлечен поне 97 процента от кофеина, за да се получи този нов продукт и се прави преди изпичане на зърната. Условието е хранителната стойност на безкофеиновото кафе да се запази напълно, като се премахне само кофеинът.
Тъй като вече са изобретени различни методи на извличане на кофеина, това се отразява на кафето като то добива по-мек вкус и аромат, променен цвят, но на практика отново се наслаждаваме на напитката кафе.
Ползи и предимства на безкофеиновото кафе
Кафето и сред най-добрите източници на антиоксиданти. Безкофеиновото има почит същите възможности. То също е щит срещу оксидатавния стрес, а освен това зарежда тялото с важни хранителни вещества-магнезий, калий, витамин В3.
Пиенето на безкофеиново кафе намалява риска от диабет тип 2, чернодробни дисфункции поради способността да понижава чернодробните ензими, както и преждевременна смърт.
Консумацията на безкофеиново кафе задържа по-високи нивата на мозъчна активност и е бариера пред умствения спад, защото защитава невроните в мозъка. Стимулиращите му свойства включват запазване бдителността на мозъка, ускоряване на метаболизма и изгаряне на мазнините и други.
Безкофеиновото кафе е подходящо за бременни и кърмещи жени, за хора, страдащи от проблеми със съня и тревожност, за болни, които приемат лекарства, несъвместими с кофеина.
Вреди и пропуснати ползи от безкофеиновото кафе
Според някои научни изследвания безкофеиновото кафе е вредно за сърцето. Това се дължи на факта, че кафето без кофеин увеличава нивото на свободните мастни киселини, от които се образува лошият холестерол и оттам на плаките в кръвоносните съдове.
Поради липсата на кофеин този тип кафета не притежава способността да подобрява настроението, да засилва паметта, да забързва метаболизма, да влияе благоприятно върху депресията.