Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Как да мариноваме риба преди готвене?

Как да мариноваме риба преди готвене?

Маринована риба
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
9.00 лв.

Мариноването на риба е като нежна любовна прелюдия преди главното ястие – деликатно, внимателно и с уважение към крехката ѝ същност.

Рибата няма нужда от много – просто правилният баланс между киселинност, мазнина, сол и аромат. Ако някога си опитвал скумрия на скара, която се разпада от сочност, или лаврак с леки цитрусови нотки, то знаеш, че тайната е именно в добрата марината.

Ето няколко съвети, истории и трикове от кухнята, които ще ти помогнат да мариноваш риба като истински майстор:

Защо изобщо мариноваме рибата

Рибата има уникална текстура и вкус, но също така и кратък срок за готвене. Маринатата не само овкусява, но и:

- Омекотява фибрите, без да ги разрушава;

- Премахва леката миризма, особено при морските видове;

- Добавя аромат и свежест, без нужда от тежки подправки;

- Създава карамелизирана коричка при печене или грил.

Мариноването е особено полезно за риби като скумрия, сьомга, лаврак, пъстърва или дори хек, когато искаш те да заблестят с повече вкус и сочност.

Основните компоненти на една успешна марината

Как да мариноваме риба преди готвене?

Както при всяко уравнение, и тук има основни елементи:

- Сол – в умерено количество, тя не само овкусява, но и помага на рибата да запази влагата си. Може да използваш морска, хималайска или дори соев сос;

- Киселина – тук идват лимонът, оцетът, портокаловият сок или дори бялото вино. Тя разгражда леко протеиновите влакна, омекотява текстурата и придава свежест;

- Мазнина – зехтинът е класика, но и сусамово олио или масло с билки работят чудесно. Той запечатва влагата и „захваща“ ароматите;

- Ароматни подправки и билки – чесън, розмарин, магданоз, кориандър, копър, чили, куркума… списъкът е безкраен. Те създават характер.

Как се маринова риба – стъпка по стъпка

Стъпка 1: Избери правилната риба

Ако е с фина структура – като лаврак, пъстърва или ципура – не прекалявай с времето за мариноване. По-мазни и "по-силни" риби като сьомга, скумрия или риба тон понасят повече време.

Стъпка 2: Подготви маринатата

Ето една примерна рецепта за универсална марината за риба:

2 с.л. зехтин

Сокът от половин лимон

1 ч.л. сол

1 скилидка чесън, настъргана

Щипка черен пипер

Малко прясна мащерка или розмарин

Разбъркваш всичко в купичка и готово.

Стъпка 3: Мариновай умно

Как да мариноваме риба преди готвене?

Сложи рибата в плитка купа или в плик със zip. Излей маринатата и разпредели равномерно.

Остави в хладилника. Време за мариноване:

Тънки филета: 15–30 минути

Цели риби: до 1 час

Сьомга или скумрия: 30–60 минути

Не прекалявай! Повече от 2 часа може да направи рибата "гъбеста" и кисела.

Стъпка 4: Изваждане и готвене

Извади рибата около 10 минути преди готвене, за да се темперира.

Подсуши леко с кухненска хартия, ако ще я пържиш или печеш – така ще се получи вкусна коричка.

Изпечи, сготви на скара или запечи на фурна.

4. Идеи за различни вкусове и стилове

- Средиземноморска марината – зехтин, лимон, чесън, риган, каперси;

- Азиатска марината – соев сос, мед, джинджифил, сусамово олио, оризов оцет;

- Пикантна марината – люти чушки, лайм, кориандър, кимион;

- Билкова свежест – магданоз, розмарин, лимонова кора, чесън.

5. Допълнителни трикове за перфектния резултат

Винаги мариновай в стъкло, керамика или пластмаса. Не използвай метални съдове – киселината може да реагира с тях.

Не добавяй млечни продукти към рибната марината. Те не се съчетават добре и могат да повлияят на текстурата.

Маринованата риба не се замразява. Разрушава се структурата и вкусът се губи.

Вижте още с кои подправки върви рибата, както и прочетете за потенциалните опасности от многото хапване на риба и научете как да избирате прясна риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest