ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Кучета надушват рака на дебелото черво

Кучета надушват рака на дебелото черво

Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Кучетата могат да надушат рака на дебелото черво, установиха учени от Япония. Четириногите домашни любимци от породата лабрадор ретривър откриват рак с почти 90% точност.

Учените обясняват способността на лаещите животни с факта, че обонянието им е много по-голямо от това на хората. Способността на кучетата да усещат миризми е 1000 пъти по-голяма от тази на стопаните им.

Сетивата на кучетата са чувствителни и към други видове рак, твърдят експертите. Така например някои породи могат да помиришат рак на пикочния мехур, рак на кожата, рак на белия дроб, рак на гърдата и на яйчниците.

Кучетата надушват определени вещества, които се излъчват от болните клетки. Според авторите на проучването лабрадорите имат способността да откриват заболяването дори в ранните му стадии.

Ракът на дебелото черво заема второ място по честота на разпространение. При жените е след рака на млечната жлеза, а при мъжете - след рака на белия дроб.

Най-често ракът на дебелото черво засяга хора на възраст между 50 и 70 години. По-често се среща при мъжете, отколкото при жените.

Според последните наблюдения на медицината в България, съществува трайна тенденция към ежегодно увеличаване на заболеваемостта - от 18.6 на 100 000 жители през 1984 година на 26.7 през 1993 година.

Причините за поява на това заболяване могат да бъдат комплексни - наследствени, както и дължащи се на влиянието на външни или на вътрешни фактори.

Например консумирането на големи количества продукти от животински произход, недостатъчният прием на калций, неколкократната употреба на една и съща мазнина при готвене или пържене. Всичко това може да доведе до промени на жлъчните киселини, които от своя страна имат определен канцерогенен ефект.

Ракът на дебелото черво се лекува по хирургически път. При тумори на дебелото черво операцията по правило осигурява възстановяване на чревната проходимост, докато при отстраняване на тумори в областта на правото черво, особено в напреднали стадии, се налага извеждане на черво на коремната стена (колостома).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Руди
Руди
06.06.2015 14:19
Уволнете лекарите и назначете кучета, те няма да стачкуват за големи заплати а за кокал, Москов не изпускай шанса и сложи старите кучета на кокъл заплата в здравната каса!
0
1