Мигрена

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1528
Мигрена
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Един от ключовите признаци за мигрена е така наречената аура. При нея се наблюдават необичайни зрителни или обонятелни възприятия. Други характерни симптоми са силно главоболие, което по-често е само в едната половина на главата, гадене, както и повишена чувствителност към звуци и светлина.

Ако тези симптоми продължават от 4 до 72 часа и се повтарят периодично, най-вероятно става въпрос за мигрена.

Важно е да знаете, че мигрената може да бъде симптом на някои заболявания, поради което е необходимо да се обърнете към специалист.

Причини за мигрена

Не е ясно какви са точните причини за развитието на мигрена и кога точно се случва това. Но ето някои от отключващите фактори:

Хормонални промени – най-често те са свързани с менструацията при жените, но могат да се следствие от прием на контрацептиви. Сериозни хормонални промени - настъпват по време на пубертета, бременност и менопауза, от което следва, че в тези периоди може да се наблюдава отключване на мигрена.

Физически и психически натоварвания – силовите спортове са характерни с прекомерни физически натоварвания и не се препоръчват на хората, страдащи от мигрена. Психологическия стрес и нервните напрежения също са сред факторите отключващи мигрена.

Облъчване – към този фактор спадат прекомерното гледане на телевизия както и дългата работа с компютър без почивка.

Силно Главоболие

Някои храни и напитки – това са храните, в които има наличие на тирамин – дробчета, червено вино, някои бобови култури, пушена риба, добре узряло сирене; храни със съдържание на глутамат (това са много от пакетираните храни); както и шоколад, ядки, лук и цитрусови плодове.

Промени в климата – промени в атмосферното налягане като това предопределя като отключващи фактори смяната на сезоните и рязка промяна на височината на пребиваване (изкачване на планини е пример). Тук влизат и резките температурни промени.

Лечение на мигрена

Началото на лечението започва с почивка в тъмна и тиха стая. Още с първите симптоми се оттеглете и се опитайте да поспите, това ако не спре развитието на мигрена, поне ще облекчи нейните симптоми. Може да облекчите симптомите с отвара от розмарин, маточина или мента, както и да приложите ароматотерапия, която ви кара да се отпуснете и релаксирате.

Традиционното лечение е свързано с медикаменти, които се изписват и прилагат само по лекарско предписание, сред тях са: антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни лекарства, серотонинови агонисти и др.

Мигрената е заболяване, което рядко се излекува напълно.

Превенция на мигрена

За предпазване от развитие на мигрена се препоръчват техники за овладяване на стреса. Избягване на отключващите фактори. Активен спорт, но с умерени и продължителни натоварвания – плуване, каране на колело, тичане, танци, йога.

Планирайте времето си, почивката, спорта, работата. Направете си режим, лягайте си по едно и също време.

Откажете се от вредните навици – алкохол и тютюнопушене.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest