Болка в гърба

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Болки в гърба

Болките в гърба не представляват обособено заболяване, но са симптом за много и различни заболявания, като в голяма част от случаите точната причина за тях е неизвестна. Това са едни от най-често срещаните оплаквания. Възникват във всяка една точка на гърба – шийната, гръдната или лумбосакралната част, но в по-голямата част от случаите се усещат в кръста.

Според изследвания 90% от хората поне веднъж са страдали от болка в гърба. При 50% от хората болките са периодично повтарящи се. Дали болките в гърба са болестно състояние може да се определи от вида и силата на болката, както и честотата с която се появява.

Те могат да бъдат симптом на редица заболявания, а в много случаи точната причина за възникването им не е уточнена. Могат да възникнат във всяка една част на гърба, но най-често се локализират в областта на кръста.

Причините за болките в гърба имат мултифакторен характер. Редица заболявания могат да ги предизвикат. Синдромът на болката може да се дължи на заболявания на костните структури, апофизеалните стави, мускули или междупрешленни дискове. Механичните причини за болка включват стеноза на спиналния канал, дегенеративни заболявания, вродени аномалии, травми и фрактури, ахондроплазия и редица други.

Причини за дегенерация на гръбначните структури са възрастта и генетичното предразположение, малки травми и наднормено тегло. Дегенеративните промени в структурите на гръбнака се развиват успоредно със стареенето на тялото, което започва след 30-годишна възраст.

Клинична картина на болката в гърба

Болките в гърба започват с остро и подостро начало. Протичането на болките зависи от причината за тяхната поява. В повечето случаи, причината е остра идиопатична болка, при която няма неврологична симптоматика и костни аномалии в гръбнака. Дискова херния е причина за остри, хронични и усилващи се болки в гърба при 8% от случаите. Хроничната идиопатична болка се дължи на неправилното лечение на острата идиопатична болка, неправилна поза на работа, слаба мускулатура и претоварвания.

Видове болки в гърба

Според продължителността си, болките се разделят на остри, подостри, рекурентни и хронични. Острите болки се провокират от повреда в тъканите и могат да продължат до 6 седмици. Подострите болки в гърба продължават над 6 седмици, но не по-дълго от 3 месеца. Хроничните болки продължават над 3 месеца, а рекурентните се проявяват при човек, който преди е имал епизоди на болка със сходна локализация, последвани от асимптомен период.

Според причината за възникване се разграничават четири вида болка – радикулерна, локална, отразена и болка от мускулен спазъм, която предпазва засегнати области от движение. Не е изключено четирите вида болка да се проявят едновременно. Локалната болка е породена от патологичен процес, който уврежда структурите, съдържащи нервни окончания. Радикулерната или коренчева болка е силна и остра. Тя се придвижва от гръбнака към съответния крайник.

Причини за болки в гърба

Причините за възникването на това състояние са много. Редица са заболявания, които могат да породят болка в гърба. Сред най-изявените са заболявания на костните структури, мускулите, междупрешленните дискове, които протичат с или без последващи засягания на периферните нерви и гръбначно-мозъчните коренчета. Механичните причини, които могат да породят болка в гърба са спинална стеноза, дегенеративни заболявания, травми и фрактури, вродени увреждания, спондилолистеза, ахондроплазия и редица други.

Дегенеративните процеси се развиват паралелно с процеса на стареенето, започващи след навършването на 30-годишна възраст. Едно от най-разпространените дегенеративни заболявания е спондилартрозата. Тя засяга различни части на гръбнака – стави, лигаменти, кости, прешлени и междупрешленни дискове, мускулите. Хроничните болки най-често се дължат на неправилно лечение на острите идиопатични болки.

Симптоми при болки в гърба

Болки в кръста

Проявите на болките могат да имат остро и подостро начало. Клиничните прояви са различни, в зависимост от причината за възникването. Болките могат да се появяват внезапно и с много силно изразен характер. В други случаи се засилват при извършването на определени движения и дейности.

Понякога отшумяват сами, но в тежките случаи отминават трудно дори след прием на болкоуспокояващи. Болките могат да сковат крайниците, да причинят неприятно усещане в цялото тяло.

Диагностициране на болките в гърба

Поставянето на диагнозата се извършва на база историята на оплакванията и прилагането на неврологично изследване. Едни от най-добрите невроизобразяващи методи са рентгенографията, компютърната томография, миелографията и магнитно-резонансната томография, но те не бива да се употребяват рутинно при наличието на болка в гърба. Те се прилагат само в случаите, когато е необходимо да се разграничи сериозно първично заболяване, което провокира болките. В редки случаи се назначават изследвания на кръв и урина. Те са необходими при пациенти над 50-годишна възраст, при които съществува съмнение за друго по-сериозно заболяване.

Диагнозата на болката в гърба се поставя на база анамнеза на заболяването и неврологично изследване. Електромиографското изследване е препоръчително за откриване на неврологичен проблем. То дава възможност за локализация на проблема и определяне на неговата тежест.

Лечение на болката в гърба

Лечението при отделните случаи е различно и най-вече има за цел да премахне болката, независимо каква е причината за нейната поява. Обезболяването е първата стъпка в лечението на болките в гърба. Острата болка отшумява постепенно за няколко седмици и се лекува с комбинация от аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства. При хроничната болка обаче, нещата стоят по друг начин.

Там не може да се очаква нейното отшумяване след заздравяване на засегнатите тъкани. Лечението и включва добра физическа активност, регионално обезболяване и различни медикаменти, които се назначават от специалист. Ако болката е причинена от увреждане на нервно коренче, трябва да се приложат антидепресанти и антиконвулсанти.

Според голяма част от специалистите, масажът е чудесно допълнение към лечението на болката в гърба. Ползите от прилагането на масажи са подобряване на нашата циркулация на кръвта, отпускане на мускулите и повишаване обхвата на възможни движения и повишаване на нивото на ендорфини, които са противоболковите системи на тялото.

Превенция на болката в гърба

Най-сигурният начин за предотвратяването на болката в гърба е запазването на неговата сила и здравина чрез подходящи упражнения. Други подходящи мерки които могат да се предприемат са:

Не бива да се носят тежки предмети само с едната ръка. Товарът трябва да бъде равномерно разпределен. Когато човек носи тежест и трябва да се обърне встрани, не трябва да извива само кръста си, а цялото тяло.

Преди тренировка загрявката е ключов момент за предпазване от травми. Когато човек прекарва повече време в седнало положение, задължително гърбът трябва да бъде изправен. Схващането на гърба може да се предотврати и чрез раздвижване и ставане от стола, възможно по-често.

Носенето на неудобни обувки и прекалено високи токове също може да стане причина за болка в гърба. В тези случаи се препоръчва носенето на специални ортопедични стелки. Спането на твърд матрак в много случаи облекчава болковия синдром. Страничната позиция е най-подходяща за сън, като краката трябва да бъдат леко свити.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest