Нефрит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Нефрит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво представлява нефритът

Нефритът представлява възпаление на бъбреците, което причинява нарушена бъбречна функция. Болестта може да порази единия или и двата бъбрека, като най-често е причинена от автоимунни заболявания, които засягат основни органи. В много редки случаи нефритът е наследствено заболяване.

Това възпаление представлява сериозно медицинско състояние, което много често завършва с фатален край. Когато бъбреците се възпалят те започват да отделят в абнормно количество белтък в урината, състояние познато като протеинурия. Загубата на необходимите протеини поради нефрит може да доведе до някои животозастрашаващи състояния. Най-опасното от тях е загубата на протеин, които поддържа нормалното съсирване на кръвта, което от своя страна може да доведе до образуването на съсиреци, които причиняват инсулт.

Видове нефрит

Остър нефрит – обикновено представлява вторично заболяване, което е последица от ангина, скарлатина, синузит, фарингит, гнойни кожни възпаления. Острият нефрит може да се получи след грип, остри възпаления на горните дихателни пътища, а в много редки случаи причина за него са пневмония, ревматизъм, бременност и заболяване на кръвообращението.

Острият нефрит засяга предимно деца, но не е изключено да покоси и по-възрастни хора. Според някои специалисти начинът на хранене също може да окаже влияние върху острата форма на болестта. Хора, които консумират твърде често месо и месни продукти, солени и консервирани храни, преяждат или употребяват големи количества алкохол са по-застрашени от развитието на нефрит.

Хроничен нефрит – включва редица заболявания на бъбреците, които се разграничават едно от друго по своите признаци, прояви и изход. Причините за поява на хроничен нефрит не са уточнени. В приблизително 20% от случаите той е последица от прекаран остър нефрит. Хронифицирането на нефрита е характерно при възрастните хора над 40-годишна възраст, при неправилно лекуваните болни, както и при онези, които не спазват необходимите възстановителни режими. От голямо значение за развитието на хроничен нефрит е състоянието на самия организъм, неговите механизми и защитни сили.

болна жена

Симптоми при нефрит

Острият нефрит започва най-често бавно и почти незабелязано. Появяват се главоболие, обща отпадналост и болки в кръста. Болният се оплаква от болки в сърцето и сърцебиене, лицето му е бледо и подпухнало. Появяват се отоци около очите, а зрението отслабва.

Характерен симптом е загуба на апетит, повръщане и съответно отслабване. Едни от най-важните признаци на острият нефрит са измененията на урината. Тя намалява и получава червеникав цвят, защото в нея има кръв. Понякога може да намалее до 150-250 г за денонощие. При тежки форми на болестта се появяват замайване, гърчове и загуба на съзнание. Дишането става тежко, а коремът е подут вследствие от събраната течност в коремната кухина. В някои случаи се получава уремия – отравяне на кръвта от пикочните елементи, които не могат да бъдат изхвърлени навреме от болния бъбрек.

Обикновено острият нефрит протича по различен начин при децата и възрастните хора.

При децата и подрастващите главните симптоми са болки в кръста, подути клепачи, кървава урина, намаляване на количеството отделена урина, високо кръвно налягане.

При възрастните хора първоначалните прояви са твърде нехарактерни – леки отоци, незначителни промени в урината, но сърдечно-съдовите симптоми са силно изразени. Това са високо кръвно налягане, сърцебиене, усещане за силно пристягане в областта на сърцето.

Началото и ранната фаза на хроничния нефрит са неопределени и трудно доловими. Общите оплаквания включват слабост, безсилие, отпуснатост и лесна уморяемост. Болният няма апетит, страда от главоболие и безсъние, пие много вода. Кожата е суха, а в някои случаи се появяват отоци под клепачите. Отделената урина е в големи количества и има светъл цвят.

Появяват се отоци по краката. Болните с хроничен нефрит могат да получат нарушения в зрението и намалена умствена способност. Не са изключени липсата на апетит, жаждата и неприятен вкус в устата.

Плодови сокове

Диагностициране на нефрит

При наличие на оплаквания свързани с отделителната система трябва да се назначи консултация с лекар. Болният трябва да опише подробно своите оплаквания и тяхната давност. Правят се изследвания на урината и кръвта, както и други такива по преценка на лекаря.

Лечение на нефрит

Своевременно лечение на острият нефрит е от съществено значение. В противен случай болестта може да се хронифицира и да се получат редица усложнения. Лечението на нефритът зависи от вида и причината за появата му. Целта е да се намали възпалението, да се ограничи увреждането на бъбреците и да се подкрепи тялото, докато бъбречната функция се върне към нормалните си стойности. Препоръчва се почивка на легло в продължение на две седмици. За да се намали възпалението, се предписват стероиди или по-мощни имуносупресивни лекарства. Антибиотиците се назначават по преценка на лекуващия лекар. При тежките случаи се прилага бъбречна диализа.

Възрастните хора се възстановяват значително по-бавно от децата и е по-вероятно да получат усложнения при хроничният нефрит.

Хранене при нефрит

В началото на кризата се препоръчва болният да приема безсолна плодово-зеленчукова храна. Позволява се консумацията на ориз и картофи, билкови чайове, сокове от прясно изцедени плодове. От менюто трябва да се изключат месо и месните продукти, алкохол, черен чай, сладкиши, силните подправки, сол, пържено и люто.

В менюто може да присъстват кисело мляко, зеленчуковите пюрета, зеленчукови супи с леко препечен хляб. От плодовете и зеленчуците са забранени за гъби, спанак, сини сливи, патладжани и лапад. По време на възстановяването е много важно болният да не преяжда и да не се храни твърде бързо.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest