Анафилаксия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Анафилаксия

Какво е анафилаксията

Анафилаксията представлява внезапна, тежко протичаща алергична реакция към определено вещество /алерген/, което може да бъде животозастрашаващо. При анафилактичната реакция дори минимални количества от алергена могат да предизвикат опасна ситуация. Алергенът навлиза в контакт със системите на организма след инжектиране, поглъщане, инхалация и кожен контакт.

Веществата, които могат да предизвикат анафилаксията, включват ужилване от пчела, ухапвания от насекоми, лекарства, яйца, фъстъци и други.

Анафилаксията се получава сравнително рядко, но за сметка на това е опасна за живота и се проявява неочаквано. Слабо изразените форми се наблюдават много по-често от фаталната форма. Според статистиката честотата на случаите на анафилаксия се увеличава, което се обяснява с повишения брой потенциални алергени.

Анафилаксията може да се случи във всички възрастови групи. Въпреки това възрастните хора са с най-висок риск от смъртност при тежки алергични реакции, което се предопределя от наличието на съпровождащи заболявания.

Предразполагащи фактори за развитие на анафилаксия

Рисковите фактори за поява на тежка форма на анафилаксия са възраст, пол, път на експозицията и предшестваща такава, генетична склонност към алергични заболявания и съществуваща история на анафилактичен период.

Рискове крият и предисториите на всеки един тип алергична реакция. След първоначалната експозиция на определено вещество като например токсин от пчела, организмът на човек става особено чувствителен към този алерген. Повторното излагане предизвиква алергична реакция.

Фъстъци

Най-често тежката реакция, причинена от хранителни алергии възниква непосредствено след консумацията на някои храни, дори след поглъщането на една малка хапка. Анафилаксията в резултат от храни се свързва най-вече с фъстъци, морски дарове, ядки, а при децатамляко и яйца.

Симптоми на анафилаксия

Симптомите на реакцията започват от 5 до 30 минути след излагането на алергена. Не е изключено да възникнат изключително бързо, само в рамките на няколко секунди. Когато алергенът е погълнат анафилаксията настъпва в интервал от няколко минути до два часа. Най-често реакцията започва с появата на леки кожни изменения, но се утежнява бързо, като в най-тежките случаи се развиват опасни за живота сърдечни и респираторни прояви.

Анафилактичният шок е най-тежкото усложнение на анафилаксията. Той се проявява едва секунди след въздействието на алергена. В най-тежките случай, засегнатият едва успява да спомене за силната болка в гърдите, рязката слабост, страх, които настъпват, след което губи съзнание. При анафилактичният шок артериалното налягане се понижава с 30%.

Дишането става повърхностно, кожата е твърде бледна и се появява пяна на устата. Пулсът е едва доловим, възможно е да се появят гърчове и изпускане, а смъртта настъпва след няколко минути.

В по-леките случаи на анафилактичния шок пострадалите усещат топлина и сърбежи по цялото тяло, слабост и шум в ушите, суха кашлица и затруднено дишане, болки в стомаха и позиви за дефекация. Образуват се обриви и оток по устните и клепачите.

Диагностициране на анафилаксия

Поставянето на диагнозата се извършва на базата на клиничните прояви. Ако няколко минути до няколко часа след излагането на определен алерген, при пострадалия се появи някоя от следващите реакции, е силно вероятно да става въпрос за анафилаксия. Тези реакции включват: засягане на кожата или лигавиците, включително затруднено дишане и ниско кръвно налягане; дихателни или стомашно чревни прояви.

Когато човек получи тежка алергична реакция от лекарство или ухапване на насекомо се правят кръвни изследвания за хистамин или триптаза, които могат да помогнат при откриването на анафилаксията.

Лечение на анафилаксия

Ужилване от пчела

Основното лечение на острата алергична реакция е адреналинът. Той няма абсолютно никакви противопоказания, поради което дори при най-дребното подозрение за анафилаксия трябва да се инжектира незабавно разтвор от адреналин в средната част на бедрото. Ако пациентът не отговаря на лечението, инжектирането се повтаря на всеки 5 или 15 минути.

Инжектирането в мускула е по-предпочитано от инжектирането под кожата. Когато е необходимо инжектирането се извършва директно във вена, но се използва и разреждащ разтвор. Често в допълнение към адреналина се прилагат и антихистамини.

Когато причината за реакцията е известна и пострадалият се лекува навреме прогнозата за излекуване е много добра. Дори, когато алергенът е неизвестен, но наблизо има подходящо лекарство, отново може да се излекува напълно. В случаите, когато настъпва смърт, причината за това е дихателен проблем или сърдечно-съдов шок.

Препоръчва се хората, които са с повишен риск от анафилаксия да имат конкретен метод за действие при появата на пристъп. Родителят трябва да уведоми в детската градина или училището за алергиите на своето дете и как се постъпва по време на анафилаксия. В повечето случаи методите за действие при такава ситуация включват използването на инжекции с адреналин.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest