Гингивит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Гингивит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво е гингивит

Гингивитът представлява възпаление на венците, което засяга голяма част от хората. Появата му се дължи както на микробите, намиращи се в устната кухина, така и на общото здравословно състояние на организма.

Микроорганизмите в зъбната плака отделят различни вредни токсини и ензими, които стават причина за отлепването на най-горната част на венеца от зъбите. Благодарение на това зъбната плака успява да проникне в дълбочина, започва да се развива възпаление, образува се и т.нар. венечен джоб. След като тази зъбна плака остарее достатъчно се появява гингивитът.

Видове гингивит

Остър гингивит – обикновено се образува след механична травма на венците. Едно разраняване около шийката на зъба от попадане на храна или изваждането и може да стане причина за появата на гингивит. Възможно е да се получи и при лошо пломбиране на зъба и некачествено протезиране /поставяне на мост, коронка, брекети или протеза/.

Хроничен гингивит – хроничният възпалителен процес се развива на фона на различни заболявания. Това могат да бъдат болести на стомашно-чревния тракт – гастрит и холецистит; нарушена обмяна на веществата в организма; проблеми с някоя жлеза; захарен диабет; алергични заболявания; дефицит на важни витамини или продължителен прием на лекарства; хормонални нарушения, като бременност, менструален цикъл, хормонални контрацептиви, пубертет.

Причина за хроничен гингивит може да бъде и дълго протичащо травматично явление върху венците, най-често натрупване на зъбен камък, различни особености в структурата на устната кухина. Гингивитът се наблюдава и при хора, които упражняват професии, изискващи излагане на вредни вещества като прах и пари.

Язвено-невротичен гингивит – развива се в резултат от понижен имунитет на организма, най-често след преболедувано заболяване – грип, авитаминоза, остра или хронична болест.

Катарален гингивит – нарича се още обикновен. Протича с подуване на венеца, кръвотечение и поява на лош дъх в устната кухина.

Хипертрофичен гингивит – представлява разрастване на венците чрез увеличаване на тъканта между зъбната повърхност. Тъканта може толкова да се разрасне, че да покрие целия зъб.

Симптоми при гингивит

Най-характерните прояви при възпалението на венците са зачервяване, подуване и кървене, гладък и лъскав външен вид на венците, поява на лош дъх. Възможно е гингивитът да стане така болезнен, че да възпали абсолютно цялата вътрешна повърхност на устата и дъвкателния процес да стане нетърпим.

Язвено-некротичния гингивит протича със същите симптоми, но при него се наблюдават рани и се отделят некрози. В някои случаи този тип гингивит предизвиква повишение на телесната температура и обща слабост.

Четки за зъби

Когато гингивитът остане нелекуван дълго време, венците започват да изтъняват и лесно се разраняват при самото дъвчене на храната. Не е изключено да атрофират в определена част или абсолютно навсякъде. В този случай тъканта между венците и зъбите се загубва и венецът става напълно равен при зъбите. Това състояние превръща венците в постоянен източник на различни инфекции за целия организъм и предизвикването на обострянето на хроничните заболявания.

Диагностициране на гингивит

Поставянето на диагнозата се извършва след провеждането на преглед от зъболекар, който много лесно може да види настъпилите промени във венците. Колкото по-рано бъде открито заболяването, толкова по-добри са прогнозите за неговото лечение. За да може да се назначи правилна терапия за лечение, специалистът трябва да открие причината за появата на гингивит – натрупване на зъбен камък, зле поставена протеза или други.

Лечение на гингивит

При наличието на възпаление на венците, първата и най-важна стъпка е премахването на зъбния камък, защото по този начин болният изпитва бързо облекчение на болката. В някои случаи почистването става на няколко пъти, защото камъкът е проникнал между венеца и зъба и трябва да се изчака успокоението на венците. Използват се различни препарати с обезболяващ, противовъзпалителен и антибактериален ефект. Те подхранват болните тъкани и подпомагат процеса на възстановяване на венците.

Зле поставените протези се коригират, назначава се лечение на болните зъби. Понякога зъболекарят може да се обърне и към друг специалист за уточняване на хормоналния статус или наличие на хронични заболявания. В зависимост от вида на проблема може да се назначи терапия за засилване на защитните функции на организма.

Предпазване от гингивит

Поддържането на висока орална хигиена е задължително условие за здрави зъби и венци. Навременното лечение на зъбите и почистването на зъбния камък два пъти годишно значително намалява шансовете за поява на гингивит. Редовното почистване на зъбите с конец, използването на подходящи пасти за зъби и вода за уста трябва да бъдат ежедневна грижа на всички. Четката за зъби трябва да бъде подходяща и мека, за да не наранява повърхността на венците.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest