Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Алергия към домашен прах

Алергия към домашен прах

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552786
Алергия към домашен прах
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Алергията представлява свръхчувствителност на организма към определен антиген. Тя се изразява в производството на антитела от специфичен клас, които реагират срещу дадения антиген. Когато той попадне в човешкия организъм се провокира бурна реакция на възпаление – т.нар. алергична реакция.

Домашният прах представлява сложен алерген, в който влизат различни микроскопични частици от дрехи, тъканите, частици от насекоми и гъбички, обитаващи домашната среда. Тези алергени много често предизвикват алергични заболявания на дихателните пътища при по-чувствителните хора.

Акарите, които се намират в домашния прах са най-честите причинители на различни алергии. Познати са до 50 акари в домашния прах, а в 1 грам може да се намират хиляди от тях. Там освен тях може да се открият различни бактерии – стафилококи, плесени и гъбички.

Акарите в домашния прах са съжители на човека години наред. Те не хапят, не пренасят заболявания и не смучат кръв. Предпочитат леко влажна среда, а според редица проучвания най-добрите условия за тяхното развитие са между 20-25 градуса и влажност на въздуха около 80%. Акарите се хранят с излющени клетки, косми и пърхот, които нощно време падат върху чаршафите и завивките. Именно поради тази причина те обитават най-вече легла и мека мебел.

В различните сезони съществува определена зависимост на значително увеличение на количеството акари в домашния прах, която трябва да установи, за да могат да предприемат адекватни мерки в борбата срещу тях. Алергия към домашен прах се наблюдава през цялата година, но през лятото състоянието може да се подобри, заради малкото количество алергени, намиращи се във въздуха. Алергия към домашен прах се обостря през месеците септември и октомври, периодът в който акарите се размножават.

Вдишването на домашен прах от чувствителните хора, предразположени към алергия предизвиква възникването на алергични реакции от бърз тип – астма, обриви, конюнктивит и оток. В по-редки случаи могат да възникнат реакции от бавен тип. Това са дерматити и екземи.

кожни сърбежи

Симптоми при алергия от домашен прах

Проявите, които се наблюдават при протичането на алергична реакция включват: пристъпи на кихане и сърбежи в носа; набъбване на носната лигавица и последващо запушване на носа; обилно секретиране от носа; зачервяване, сърбеж и подуване на очите; сърбежи по езика; затруднено дишане и хрипове в гърдите; кожни обриви и суха кашлица; активиране на вече съществуваща астма или провокиране на такава. При появата на тези симптоми трябва да се потърси лекарска помощ.

Диагностициране на алергия от домашен прах

Поставянето на точната диагноза изисква назначаването на някои изследвания, които да открият точната причина за състоянието. Прави се имунограма, която може да покаже наличието на различни нарушения в отделните звена на имунната система. При алергичните хора обикновено се установяват по-високи количества имуноглобулини от клас Е, които всъщност са антитела към битовите алергени.

Лечение на алергия от домашен прах

домашен прах

Лечението на алергия от домашен прах изисква ограничаване на контакта с дразнителя – в случая с домашния прах. За тази цел трябва да се спазва много добра хигиена в жилището. Съществуват някои препарати, които могат да облекчат състоянието на болния. Най-популярните препарати за терапии на по-леките алергии са антихистамините.

Могат да се използват под формата на капки, таблетки и спрейове. В по-тежките случаи може да се предпишат кортикостероиди, които са много ефективни при оток и възпаление на носната лигавица. Понеже те имат редица странични ефекти, употребата им е силно ограничена, а когато се налага се прилагат за много кратък период от време.

Хората, които страдат от алергия към домашен прах трябва да предприемат няколко стъпки, чрез които да направят дома си по-безопасен за тях. Първата е поддържането на влажност в жилището под 55%, като може да се използва обезвлажнител, а в кухнята и банята се препоръчва поставянето съответно на аспиратор и вентилатор.

Следващата стъпка е премахването на мокетите и килимите, ако това е възможно. Трябва да се ползват специални филтри за почистване на фините частици, а по време на почистването да се използва маска за лице, която закрива устата и носа.

Ако се докаже чувствителност трябва да се премахнат и домашните животни. Спалното бельо трябва да бъде от изкуствени материи и да се пере по-често от обикновеното; спането с пижама намалява падането на епидермални клетки върху завивките.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest