Киселини в стомаха

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Киселини в стомаха
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Киселините в стомаха са често срещан проблем, който засяга 1/3 от българското население. Докато трае храносмилателният процес, в стомаха се отделят стомашни сокове, които съдържат киселини и ензими.

Тяхната роля е да разградят продуктите, които човек приема по време на хранене. В някои случаи тези ензими и киселини променят своето местоположение и отиват обратно към хранопровода, създавайки усещане за парене в областта над стомаха. Стомашните киселини са изключително неприятен проблем, който се причинява от различни фактори.

Причини за киселини в стомаха

Обикновено стомашни киселини се появяват след хранене. Причините за тях могат да бъдат най-различни, но главно влияние оказват хранителните навици.

Появата на киселини в стомаха до голяма степен зависи от вида на консумираната храна. Пържените, пикантни и по-мазни ястия, горчицата, алкохолът и газираните напитки могат да се превърнат в сериозен враг на организма, защото изискват от тялото по-специфични условия за обработка.

Някои цитрусови плодове /портокали, грейпфрути/ могат да причинят киселини, особено, ако се консумират на гладен стомах. Доматите и доматените сосове са много полезни, но са високо киселинни и могат да провокират киселини. Лукът и чесънът, алкохолът и тютюнопушенето също са сред провокиращите стомашни киселини.

Стомашни киселини

Консумацията на кафе, чай и други продукти, които съдържат кофеин попадат в листа на продуктите, предизвикващи киселини. Кофеинът дразни вътрешността на стомаха, което увеличава производството на киселини. Важно е да се отбележи, че дори безкофеиновото кафе е киселинно.

За разграждането на подобни продукти е необходимо по-голямо количество стомашен сок. Част от произведените ензими и киселини попадат в хранопровода, дразнят лигавицата и предизвикват киселини.

Киселините в стомаха могат да бъдат причинени и от някои лекарства. Определени видове болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаменти има способността да пораждат киселини. Затова се препоръчва лекарствата да се приемат по време на хранене /освен, ако не е упоменато друго/, за да се обработят по-лесно от организма.

Симптоми при киселини в стомаха

Симптомите, които говорят за наличието на киселини в стомаха, са неприятно чувство за горчив или кисел вкус в гърлото, къркорене, оригване. Паренето най-често възниква след хранене и може да трае няколко часа. Понякога киселините в стомаха са съчетани с болка зад гръдната кост и това може да имитира сърдечна болка. В други случаи след ядене може да се провокира аритмия.

Диагностициране на киселини в стомаха

Киселините в стомаха имат характерна проява и са лесно разпознаваеми, но консултацията с лекар е препоръчителна. Сами по себе си киселините в стомаха са симптом, а не болестно състояние. Те се появяват при нарушена функция на стомаха.

Могат да бъдат симптом на гастрит, язва, заболявания на жлъчката и панкреаса, тумори на стомаха и хранопровода. Затова при честа появата на киселини консултацията с лекар и назначаването на някои изследвания могат да насочат към евентуалната причина или заболяване, което провокира киселини в стомаха.

Варени зеленчуци

Лечение на киселини в стомаха

Най-доброто лечение на киселини в стомаха може да се назначи след консултацията с лекар. При вече установена причина за стомашните киселини, предписването на терапия е по-лесна задача. В никакъв случай не се препоръчва самолечение на киселините или игнорирането им, защото проблемът може да се влоши.

Важен момент в борбата с киселините в стомаха е промяната в начина на хранене. На първо място трябва да се приемат малки количества храна на равни интервали, за да остава повече време за обработка на продуктите. При гладуване цял ден има опасност от преяждане при хранене, което води до претоварване на стомаха.

Храната трябва да се сдъвква много добре, защото така се отделя повече слюнка, която успокоява хранопровода, отмивайки киселините от стените му.

Препоръчва се консумацията на повече риба, млечни продукти и варени зеленчуци. Те намаляват риска от появата на киселини в стомаха. След като храненето е приключило, трябва да се избягва тежката физическа дейност.

Самолечението със сода за хляб е противопоказно. Оказва се, че е мит вярването, че содата успокоява киселините в стомаха. В началото тя успокоява симптомите, но след това се получава свръхсекреция на стомашен сок. Содата реагира със солната киселина, резултатът от което е образуване на мехурчета с газ.

По повърхността им има стомашен сок, който попадайки в хранопровода, уврежда неговата лигавица. Приемайки сода бикарбонат организмът се натоварва с повече сол, което носи негативи за здравето и е опасно за хипертониците.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
klara
klara
02.02.2014 14:06
Преди години имах киселини .По едно време започнах да получавам от всичко дори и само хляб да хапна от всичко и сладко и солено . Започнах да пия ранитидин след може би 1 година след редовна употреба спрях лекарството и вече нищо не пия а киселини въобще нямам . Това беше преди 10 години .
11
1