Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Зелен или черен чай?

Зелен или черен чай?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k248
Зелен и черен чай
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Препоръчано за теб:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
18.00 лв.
Виж ››

Основните чайове са зеленият и черният. Те се разграничават по обработката на листенцата им след беритба. Двата вида са като „ян“ и „ин“ в производството на чай в света, доколкото всички останали видове са плавен преход от единия вид към другия и обратното.

Зеленият чай се произвежда най-вече в Далечния изток – Китай, Япония, Корея и т.н. В производството на зелените чайове на се допуска ферментация, била тя директна или съпътстваща. Окислението е само от 3 до 12%.

Цветовете на зеления чай са от нежно „салатен“ до наситено тъмно зелен. Аромата на приготвения чай е на прясно окосена трева, а вкусът е тръпчив, понякога сладникав, но никога нагарчащ. Нагарчат само ниско качествени или неправилно запарени зелени чайове.

Зеленият чай се препоръчва горещо за отслабване. Поради това е включван и в повечето диети. За до постигнете това обаче, трябва да следвате и правилата за хранене: никакви преработени храни, избягването на храни с химикали и физическа активност.

Видове чай

Всички проведени проучвания сочат, че зеленият чай помага за изгарянето на коремните мазнини, които се свързват с появата на метаболитен синдром и диабет тип-2. Ползите от чая, свързани с отслабването, се фокусират върху полифенлните компоненти наречени епигалокатехини. Зеленият чай е пълен с тях, а те представляват мощен антиоксидант. Той съдържа 30-40% полифеноли, докато при черния са едва 3 до 10%

Производството на черен чай е съсредоточено в Индия -втората производителка на чай света, в „чаените“ региони Асам, Дарджилинг и Цейлон.

Листата на черния чай, за разлика от зеления, преминават през много дълъг окислителен процес от две седмици до месец. Степента на окисление достига 80%. Аромата на приготвения чай е цветен или меден, а вкусът е леко тръпчив и много характерен. За повечето от нас точно това е вкусът на чая.

Консумация на чай

Всъщност по-запознатите с технологията на преработката на черния чай знаят, че първоначално той е зелен, но по време на ферментирането почернява, като постепенно преминава през жълтия и червения цвят.

По този начин обаче доказано се губят много от полезните вещества – почти 10 пъти се намалява съдържанието в него на витамин С и значително се понижава количеството на антиоксидантите биофлавоноиди.

Въпреки това черният чай е много практичен заместител на кафето. Той помага при ниско кръвно, защото съдържащият се в него кофеин заставя сърцето да работи по-силно, а съдовата слабост отминава. Помага и при гадене, благодарение на голямото си количество дъбилни вещества, които успокояват лигавицата на стомаха и премахват спазмите.

Трябва да се има в предвид обаче, че с черния чай не трябва да се злоупотребява, тъй като притежава редица свойства, които го правят неподходящ за някои хора. Противопоказен е за болните от глаукома, а поради влиянието му върху артериалното налягане, не се препоръчва на страдащите от хипертония.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest