ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Генерализирано тревожно разстройство

Генерализирано тревожно разстройство

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
генерализирано тревожно разстройство
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-20%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Генерализираното тревожно разстройство е вид психично нарушение, което най-често възниква през детството и юношеството. Характеризира се с прекалена тревожност и притеснения във връзка с извършването на всекидневни и обичайни дейности. Страдащите от генерализирано тревожно разстройство винаги са негативно настроени, в очакване на нещо лошо. Те не могат да се преборят с чувството за притеснение.

За разлика от паническото разстройство, тук няма светъл период без симптоми. В голяма част от случаите няма ясна причина за повишената тревожност на тези хора. За съжаление те не осъзнават това и с времето животът им се превръща в постоянен страх, тревога и безпокойство. В някои случаи тревожността може до такава степен да влияе, че болният да не е в състояние да функционира нормално.

Най-често причините за отключване на генерализирано тревожно разстройство остават неизяснени. Под внимание се вземат генетични фактори, смърт на любим човек, развод, нова работа.

Има определени черти на характера, които правят човек по-податлив към развитието на този проблем. Това могат да бъдат нервност, депресивност, усещане за потиснатост.

Около 7% от населението по света страда генерализирано тревожно разстройство. При жените се наблюдава два пъти по-голяма вероятност от развитието на това състояние, доколкото при мъжете. На пръв поглед това е леко психологично разстройство, но със сериозни последици.

тревожно разстройство

Това е хронично състояние и редица хора казват, че се безпокоят почти през целия си живот. Голяма част от хората с генерализирано тревожно разстройство имат редица други проблеми като депресии, фобии, проблеми във взаимоотношенията.

Симптоми при генерализирано тревожно разстройство

Патологичните промени при генерализираното тревожно разстройство основно се изразяват в усещането на лицето за околния свят, който се възприема като неясно застрашаващ.

Най-характерните симптоми на това разстройство са нервност, раздразнителност, прекалено безпокойство или тревога, липса на критична оценка за дадената ситуация, необходимост от непрекъснато движение, невъзможност за оставане в покой, проблеми със съня, гадене, трудност при концентрирането, треперене. Много често изброените симптоми се усложняват от чувството за депресия, което допълнително утежнява състоянието на болния.

Диагностициране на генерализирано тревожно разстройство

Диагностицирането на състоянието се осъществява след провеждането на подробен разговор с болния. Този разпит трябва да се проведе от психиатър, който подробно разпитва пациента си за чувствата и оплакванията, кога са се появили и в какво точно се изразяват.

Важно за диагнозата е оплакванията да се наблюдават за продължителен период от време и те силно да влошават ежедневието на пациента.

психични заболявания

Лечение на генерализирано тревожно разстройство

Когато се отхвърли всяко едно съмнение, че състоянието е резултат от телесно заболяване, веднага трябва да се назначи психиатрична консултация.

Методите за лечение на генерализирано тревожно разстройство основно са два вида – медикаментозо и психотерапия, като в повечето случаи се комбинират. Целта на медикаментозната терапия е премахването на чувството на тревожност.

Другата насока в лечението е когнитивно-поведенческата терапия. Болните с генерализирано тревожно разстройство често вземат участие в този тип лечение, защото благодарение на него променят начина на мислене и поведение, които реално предизвикват негативните емоции. Тази терапия помага на болните да погледнат на отделните ситуации доста по-реалистично, с което до голяма степен се премахват чувството на тревога и безпокойство.

Когнитивно-поведенческата терапия помага на пациентите да правят разлика между продуктивно и непродуктивно безпокойство. Пациентите стриктно трябва да спазват указанията на лекуващия специалист. Сеансите трябва да се извършват редовно, приемът на хапчета също.

Основният начин за предпазване от генерализирано тревожно разстройство е избягването на травматичния, хроничен стрес, доколкото е възможно. Спортът, разходките в природата, срещите с приятели оказват положително влияние върху нервната система. Не бива да се злоупотребява психоактивни вещества като наркотици, алкохол, различни медикаменти.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest