Агеузия представлява заболяване, което не позволява на болния да усеща вкуса на напитките и храните. Терминът агеузия представлява загуба на вкусовите функции на езика. Хората, които страдат от това заболяване, не могат да различат вкуса на сладко от солено, горчиво от кисело.
Много често агеузия се бърка с аносмия – загуба на обонянието. Това е така, защото вкусът на онова, с което се храним, се възприема повече чрез неговия аромат.
Агеузията е вкусово разстройство, но много рядко се среща в своя същински вариант. По-разпространени са разновидностите на агеузията. При хипоагеузията болният страда от частична загуба на вкус.
При дисгеузията се наблюдава усещане за метален вкус в устата, който е придружен с парене по езика. С напредването на възрастта шанса от поява на някое от тези състояния се увеличава.
Важно е да се отбележи, че агеузията и разновидностите ѝ са изключително опасни за хора, които имат алергия към определени продукти и храни. Ако лицето не види алергена и го погълне, той няма да успее да различи вкуса на опасната съставка, която може да бъде животозастрашаваща.
Причини за агеузия
Когато човек дъвче или пие се освобождават молекули, действащи стимулиращо върху специални сетивни клетки в устата. Това са т.нар. вкусови клетки. Тези клетки са групирани в рамките на вкусовите рецептори в езика.
Когато бъдат активирани, те започват да изпращат сигнали към вкусовите нерви в мозъка. Ако се появят някакви пречки или нарушения в тази своеобразна верига, има опасност от възникване на агеузия.
Най-честата причина за възникване на агеузия е тъканно увреждане на нервите, които имат отношение към езика. Друга причина е проблем с ендокринната система, недостиг на витамин В3 или цинк.
Следващите виновници за агеузия могат да бъдат заболявания като бъбречна недостатъчност, стоматологични проблеми, захарен диабет. В редки случаи множествена склероза или някои видове рак може да провокират агеузия.
Загубата на вкус може да се появи в резултат на прием на някои медикаменти. Стресът и прекомерната тревога също може да станат причини за агеузия. От важно значение е дали лицето полага правилни грижи за добрата хигиена на зъбите и устата.
В някои случаи агеузията е един от симптомите на болест на Алцхаймер или Паркинсон, както и на парализа на Бел.
Симптоми при агеузия
Основният симптом на агеузия е невъзможност за усещане на вкуса на храни и напитки. Не е възможно различаването на различните вкусове - горчиво от кисело, сладко от солено.
Диагностициране на агеузия
При съмнение за подобен проблем трябва да се посети специалист УНГ. Той извършва преглед и назначава изследвания, възможно е да потърси и мнението на стоматолог. Обикновено болните се подлагат на няколко теста, които изследват слюнката.
Слагат се и определени вещества на езика, благодарение на които се проверява функционирането на вкусовите рецептори. Колкото по-рано се диагностицира агеузията, толкова по-бързо ще се предприеме подходящо лечение, което да възвърне вкуса на приеманите храни и напитки.
Лечение на агеузия
Приемът на някои медикаменти и промяна в начина на хранене могат да помогнат за постепенното възвръщане на вкуса на приеманите храни и напитки.
Много рядко, и то само в сериозните случаи на агеузия може да се стигне до оперативна намеса, която да реши проблема. Препоръчва се спиране на тютюнопушенето и употребата на алкохол.
Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!