Спинална стеноза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Спинална стеноза

Спиналната стеноза е стеснение на канала на гръбначния мозък, което от своя страна причинява притискане на гръбначния мозък и/или гръбначно мозъчните нерви. Около 75% от случаите на спинална стеноза възникват в областта на кръста.

В голяма част от случаите стеснението на гръбначно мозъчния канал причинява компресия /притискане/ на нервните коренчета, което води до болка в кръста, а е възможно да засегне и задната част от съответния долен крайник.

Причини за спинална стеноза

Редица са предполагаемите причини, които водят до появата на спинална стеноза. На първо място това са възрастовите изменения. С възрастта съединително-тъканните връзки на гръбначния стълб постепенно се задебеляват. Процесите на стареене може да са съпътствани от малки разраствания на прешлените.

Дегенеративните изменения в междупрешленните дискове също са характерни при възрастни хора. Всички тези фактори могат да доведат до намаляване на пространството в канала, който помества гръбначния мозък.

Спинална стеноза симптоми

Други възможни причини са две форми на артрит. Това са ревматоиден артрит и остеоартрит. Следващият фактор е наследствеността. Ако още при самото раждане гръбначният канал има малки размери, то симптомите на спинална стеноза ще се появят в по-късен етап от живота. Структурни аномалии в единични прешлени могат да причинят стеснение на канала.

Нестабилността на гръбначния стълб е важен рисков фактор. Това означава, че при разместване на прешлените един спрямо друг в този нестабилен гръбнак, неминуемо ще се предизвика стеснение на канала.

Травматичните инциденти са сериозен рисков фактор. Те могат да променят нормалната структура на гръбнака или да причинят счупвания. Не на последно място, спинална стеноза може да е предизвикана от тумори в гръбначния канал. Развитието на тумора стеснява канала или води до оток и възпаление на съседните меки тъкани.

Симптоми при спинална стеноза

Спиналната стеноза може да предизвика силна болка в областта на краката и кръста. Заболяването може да засегне и функционалността на нервите, които контролират отделните мускулни групи и получават информация за сетивността.

Други симптоми, характерни за спинална стеноза са непохватност и чести падания, затрудняване и болка при ходене, гъделичкане, изтръпване, горещи вълни по краката.

Диагностициране на спинална стеноза

Болки в кръста

Поставянето на диагнозата спинална стеноза е трудна задача, защото симптомите са твърде нехарактерни и се срещат при редица други болестни състояния.

Когато прилагането на нестероидни противовъзпалителни средства и смяната на позата не облекчават болките, лекарят трябва назначи образни изследвания, които да определят точната причина за проблема.

Компютърната томография и магнитният резонанс са една част от необходимите изследвания. Често прилагано изследване е миелограмата – провеждане на рентгенография след инжектиране в гръбначно-мозъчния канал на контрастно вещество.

Лечение на спинална стеноза

Лицата със спинална стеноза много често усещат облекчаване на болката след навеждане напред при ходене. В легнало положение със сгънати към гръдния кош колена също се премахват част от неприятните усещания. Това е така, защото тези пози увеличават пространството на гръбначно мозъчните нерви и облекчават болестните симптоми.

В една част от случаите притискането на нервите се причинява от възпалителен оток. Тук на помощ идват нестероидните противовъзпалителни средства.

Активната почивка и последващото постепенно натоварване са част от терапия на болните от спинална стеноза. Обикновено се препоръчват физическа дейност с ниска и умерена интензивност.

Ако всички приложени методи за лечение не дадат желаните резултати, единствената алтернатива остава хирургическата намеса. Чрез хирургията се премахва притискането на засегнатите нерви.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
17.04.2018 08:26
Боли ли след операцията
0
0
Марияна
Марияна
30.01.2014 02:55
Оперирах се , беше нетърпима болка, която не минаваше от лекарства.Сега се чувствам добре, но имам още на три места и изиска пазене
1
2