Ацтеките приписвали на амаранта вълшебни сили и го използвали в своите тайни ритуали. Днес растението е център на друг важен ритуал – този на здравословното хранене.
Зрънцата на амарант се използва в редица солени и сладки рецепти. Предпочитан е от майсторите готвачи както заради невероятния си вкус, така и заради многобройните си приложения. В галерията горе ще откриете две вкусни рецепти с амарант, които ще подпомогнат по-здравословния път на храненето ви, който сте поели.
Преди всичко е добре да знаете, че може да започнете деня си с полезна закуска с амарант. За нея са ви нужни 1/2 ч.ч. амарант, 1 ч.ч. вода, 6 с.л. кокосово мляко, 2 с.л. мед или Агаве, 1/2 ч.л. канела.
Амарантът и водата се слагат на котлона. Когато водата заври, се намалява и се оставя да къкри 20-25 минути. Внимава се да не се превари. Амарантът може да се свари и предната вечер, като се съхранява в хладилника. На сутринта само се затопля. Добавят му се кокосовото мляко, мед или агаве и канела. Разбърква се добре вашата вкусна и здравословна веган закуска е готова.