Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Храни се здравословно със златото на ацтеките - амарант

Храни се здравословно със златото на ацтеките - амарант

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
2 от 2 Снимки

Постни кюфтета с амарант


Необходими продукти:
За кюфтетата: 200 г амарант, 300 г изчистен пресен грах, 4 с.л. зехтин, 1 глава лук, нарязан на ситно, 1 малък морков на дребни кубчета, 10 листа див чесън, нарязан на ситно, 2-3 стръка пресен джоджен, нарязан на ситно, 3-4 стръка пресен магданоз, нарязан на ситно, 3 с.л. смляно ленено семе, 2 с.л. тахан от кашу, 2 с.л. брашно от нахут, сол, прясно смлян черен пипер

За соса: 2 с.л. зехтин, 1 малка глава лук, нарязан на ситно, 1 скилидка чесън, нарязан на ситно, 100 г сусамов тахан, прясно изцеден сок от 1 лайм, 100 мл вода или лек зеленчуков бульон, 1 ч.л. кленов сироп, сол

Начин на приготвяне: Амарантът се вари с 500 мл вода на умерен огън. Когато водата се абсорбира напълно, се оставя да се охлади.

Грахът се бланшира във вряща подсолена вода за 2-3 минути, след което се отцежда и се оставя под течаща студена вода. Оставя се да се отцеди.

Зехтинът се загрява в тиган. Лукът и морковите се сотират на умерен огън в него, докато омекнат. Когато това стане, се отстраняват от огъня и се оставят да се охладят.

Свареният амарант, лукът и морковът, дивият чесън, джодженът, магданозът, таханът от кашу, лененото семе, брашното и останалият зехтин се смесват в голяма купа. Размесват се добре и им се добавя грахът. Получената смес се подправя на вкус и се оставя за 10 минути да преседи.

От полученото тесто с намокрени във вода длани се късат парчета и се оформят малки топки. Кюфтетата се пържат в тиган, намазан с растителна мазнина, на силен огън. Нужни са им 2-3 минути от всяка страна.

Зехтинът се загрява в тиган. Лукът и чесънът се сотират, докато омекнат. Когато това стане, котлонът се намаля и към тях се добавя и таханът. Готви се 2-3 минути при непрекъснато бъркане, след което се прибавят сокът от лайм и водата. Сместа се разбърква добре. Ако е прекалено гъста, се разрежда с малко вода. Накрая се прибавят кленовият сироп и сол на вкус. Готви се още минута и се маха от огъня.

Кюфтетата се сервират полети със соса, със или без гарнитура.

Ацтеките приписвали на амаранта вълшебни сили и го използвали в своите тайни ритуали. Днес растението е център на друг важен ритуал – този на здравословното хранене.

Зрънцата на амарант се използва в редица солени и сладки рецепти. Предпочитан е от майсторите готвачи както заради невероятния си вкус, така и заради многобройните си приложения. В галерията горе ще откриете две вкусни рецепти с амарант, които ще подпомогнат по-здравословния път на храненето ви, който сте поели.

Преди всичко е добре да знаете, че може да започнете деня си с полезна закуска с амарант. За нея са ви нужни 1/2 ч.ч. амарант, 1 ч.ч. вода, 6 с.л. кокосово мляко, 2 с.л. мед или Агаве, 1/2 ч.л. канела.

Амарантът и водата се слагат на котлона. Когато водата заври, се намалява и се оставя да къкри 20-25 минути. Внимава се да не се превари. Амарантът може да се свари и предната вечер, като се съхранява в хладилника. На сутринта само се затопля. Добавят му се кокосовото мляко, мед или агаве и канела. Разбърква се добре вашата вкусна и здравословна веган закуска е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати