Прекомерната употреба на витамини вреди много повече, отколкото да помага, обясняват американски изследователи.
Възможно е да се увеличи опасността от развитие на сърдечно-съдови заболявания, подчертават специалисти от университета в Колорадо. Увеличава се и рискът от ракови заболявания, допълват още специалистите.
Ръководител на изследването е водещият експерт по ракови заболявания в света доктор Тим Байърс. Той, заедно със своя екип, разглежда действието на три добавки, които са много популярни и широко използвани. Става дума за фолиевата киселина, таблетките витамин Е, както и бета-каротин.
Прекомерната употреба на фолиева киселина, която се приема и от бременни срещу спина бифида, може да увеличи опасността от онкологично заболяване с повече от 50 %, твърдят учените.
Други две проучвания, направени на бета-каротина, показват, че предозирането ще увеличи риска от рак на белите дробове, както и опасността от сърдечно заболяване с около 20 на сто.
Предишно изследване, което е продължило от 2001 до 2014 година, установява, че прекомерната употреба на витамин Е може да увеличи опасността от рак на простатата с около 17 процента.
Доктор Байърс и екипът му са започнали проучванията, след като излезли данни, че хората, консумиращи по-голямо количество плодове и зеленчуци, се разболяват по-рядко от онкологични заболявания. Целта му била да провери дали всички тези добавки и витамини, които са залели пазара, не намаляват опасността още повече.
Въпреки тези резултати учените съветват хората да не се отказват и да се страхуват да пият минерали и витамини.
Стига да се приемат в правилните дози, хората нямат причина да се притесняват, категорични са специалистите от Колорадо. Съветите на доктор Байърс са основно във връзка с разнообразното хранене – той подчертава, че никакви витамини не могат да осигурят това, което ни осигурява добрата храна.
Съветът му е за добавяне на фолиева киселина да се консумират повече зелени зеленчуци, а за набавянето на витамин Е, да се набляга повече на бадеми и слънчогледови семки. Морковите пък са изключително богати на бета-каротин, обяснява специалистът.